“Courgettes en paprika's zullen tomaten niet gaan vervangen, zeker niet de tomaten die bestemd zijn voor de verwerkende industrie. Het is inderdaad zo dat er de afgelopen seizoenen sprake was van een wereldwijd overaanbod maar het evenwicht op de markt is deels hersteld," vertelt Domingo Fernández, voorzitter van de Association of Agricultural Cooperatives of Extremadura (Acopaex).
Hoewel binnen de sector gesproken wordt over de bedreigingen van de Spaanse tomatensector, zoals de Tuta absoluta of de hoge productiekosten, blijven de aantallen stabiel. Dit geldt met name voor de hoeveelheden industrietomaten.
In Extremadura is het tomatenseizoen een paar dagen geleden beëindigd met een oogst die 5% tot 10% hoger is dan vorig jaar. "De balans is positief omdat alles geoogst is. We hebben in tegenstelling tot 2018 geen verliezen geleden als gevolg van regen. We zitten zelfs op een beetje neerslag te wachten," legt Domingo Fernández uit. "Als rijpe tomaten natregenen, bederven ze. Dit seizoen was ons product van hoge kwaliteit, voornamelijk dankzij de warme zomer. Van de 23.000 hectare vollegrondstomaten is niets verloren gegaan," vertelt de voorzitter van Acopaex.
Aangezien de prijzen, die de verwerkende sector betaalt beter zijn dan vorig jaar, is Domingo van mening dat er duidelijk sprake is van een opleving. "Het is weliswaar zo dat het afhangt van de rassen maar de prijzen hebben zich hersteld. Tot voor kort waren ze laag maar nu stijgen ze onder invloed van de krappe beschikbaarheid. Het evenwicht zal zich geleidelijk herstellen," legt Domingo uit, eraan toevoegend dat Italië en Portugal dit jaar een kleinere oogst hadden.
80% van de Spaanse tomaten worden in Extremadura geteeld. Het overige deel wordt in Andalusië geteeld. De tomaten worden naar markten in heel Europa geëxporteerd. "Duitsland is nog altijd één van de grootste importeurs in Europa maar ook het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afnemer. De brexit zal niets aan de behoeften van de consumenten op deze markt veranderen dus zullen ze om tomaten uit Extremadura blijven vragen. We hopen dat de noodzakelijke exporteisen de onderhandelingen niet in de weg zitten of zullen leiden tot onnodig hoge prijzen," vervolgt Domingo.
Volgens Acopaex blijft de concurrentie een bedreiging vormen. Dit geldt voor landen als China, die het voordeel hebben dat ze kunnen concurreren zonder te hoeven beantwoorden aan dezelfde kwaliteitseisen. "Spaanse tomaten zijn van uitmuntende kwaliteit. Als we de juiste rassen kiezen, dan is er altijd een markt voor te vinden ondanks logistieke belemmeringen. Het feit dat we ons in het zuiden van Europa bevinden, biedt voordelen in klimatologisch opzicht maar is niet zo gunstig voor de logistiek. Het is nu eenmaal een feit dat transport de prijs van een eindproduct flink op kan drijven."
"De tomaten die bestemd zijn voor de verwerking worden met oogstmachines geplukt, een technologische oplossing waar de Verenigde Staten mee voorop lopen. Concurreren is moeilijk. We zijn echter wel in het voordeel omdat het land haar product niet in het buitenland af kan zetten vanwege de beperkingen van haar huidige wisselkoers. Dit schept kansen voor Spaanse tomaten," zegt Domingo.
Domingo Fernández, voorzitter en Juan Francisco Blanco, directeur
“De vraag naar biologische tomaten zal ook in de toekomst verder toe blijven nemen maar we moeten niet vergeten dat het prijsverschil nog altijd een remmend effect op de consumptie heeft," legt Domingo uit.
Dit seizoen wordt de oogst op 95.000 kilo per hectare geraamd. Dit is volgens Acopaex zo'n 5.000 kilo meer per hectare dan vorig jaar.
Voor meer informatie:
Acopaex
Paseo de los Rosales, 43
06800 Mérida, Badajoz. Spain
T: +34 924 37 24 11
[email protected]
www.acopaex.es