Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jorge Salgado, Mondasol (Chili)

"We willen tegen 2021/2022 onze blauwe bessenteelt 100% biologisch hebben"

Dit jaar heeft Chili 70% minder neerslag gehad dan gemiddeld, en de telers verwachten door de droogte dan ook veel problemen met hun gewassen. Mondasol is een Chileens bedrijf met als belangrijkste producten blauwe bessen en kersen. De kersen worden voornamelijk geëxporteerd naar China, en de blauwe bessen worden naar 23 verschillende landen geëxporteerd. Het bedrijf teelt meerdere blauwe bessenrassen, zoals Ventura, Suzyblue van Fall Creek Nursery, Emeral, Duke en Legacy. 

"Irrigatie is een van de grootste problemen voor telers geworden", vertelt Jorge Salgado, CEO van Mondasol. "Sommigen suggereren zelfs om 50% van hun bedrijf niet te irrigeren, zodat de andere 50% meer water heeft. Ik denk dat in de zomermaanden van januari tot maart Chili serieuze problemen zal hebben met irrigatie. Dit geldt niet alleen voor blauwe bessen en kersen, maar ook voor tafeldruiven, perziken en andere groenten en fruit."

Mondasol heeft zelf geen grote schade aan haar gewassen ondervonden door de droogte. Jorge legt uit dat het bedrijf specifieke waterbesparende technieken inzet om tegen de droogte te vechten: "We hebben vochthoudend materiaal op de grond liggen tussen onze gewassen. Dit helpt om waterverdamping te verminderen en het water in de grond te houden. We hebben ook dammen gebouwd en waterbronnen die ons helpen tijdens de zomermaanden. Daarnaast gebruiken we de nieuwste irrigatietechniek. We irrigeren met 80% van wat we nodig hebben om water te besparen." Ondanks de irrigatieproblemen wil het bedrijf nog steeds haar doel van 1.200-1.500 ton blauwe bessen voor dit seizoen halen, die zullen worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Europa, het Verre Oosten en het Midden-Oosten.

Mondasol heeft pakhuizen op drie verschillende locaties in Chili: in het noorden, centrum en zuiden van het land. Hierdoor kunnen ze zes maanden per jaar leveren. De pakhuizen zijn BRC en HACCP gecertificeerd en werken nauw samen met EcoCert voor hun biologische certificering. Jorge vertelt: "We telen momenteel 50% biologisch en 50% conventioneel, maar we werken hard om 100% biologisch te worden. Dit is een doel dat we in het seizoen van 2021-2022 hopen te behalen. Al onze export naar Zuid-Korea en Japan is al biologisch, ook al labelen we het niet op onze boxen. Mondasol ziet biologische teelt niet alleen als een proces, maar als een manier van denken, een manier van leven en als de toekomst van landbouw."

Een van de redenen waarom Mondasol zo veel moeite steekt in de biologische teelt is om zich te onderscheiden van de concurrentie. "Peru is de grootste concurrent van Chili. Zij leveren erg goede kwaliteit, wat slecht is voor de Chileense markten. Veel telers in Chili hebben dan ook besloten dat ze hun volumes moeten terugbrengen en zich meer op de kwaliteit moeten richten. Als Chili geen veranderingen doorvoert, dan zullen de markten hier niet kunnen concurreren met Peru. Sommige kopers vragen nu al om Peruaanse producten in plaats van Chileense producten. Dit is een van de redenen waarom we ons richten op biologische teelt: het product is van betere kwaliteit, meer resistent en heeft een betere smaak. Onze klanten geven er de voorkeur aan, zelfs als ze niet weten dat het biologisch is", concludeert Jorge. 

Voor meer informatie: 
Jorge Salgado
Mondasol
Tel: +56 2 2348 6405
Email: [email protected]
www.mondasol.cl

Publicatiedatum: