De Qtee-peer, een kruising tussen de Williams- en de Broken Joli-peer uit Noorwegen, wordt sinds enkele jaren in Spanje, België en Zuid-Afrika geteeld.
Superalp is een van de eerste bedrijven die de Franse markt kan veroveren. De oogst van de peren in de Alpen vindt een week vóór die van de Williams-peren plaats. “Dit jaar zijn we rond 10 augustus begonnen met oogsten en eigenlijk was dat ongeveer 10 dagen te laat. Het alpenras is een ras dat echt de eerste dagen van augustus moet worden geoogst,” legt commercieel directeur Servane Jaquet uit.
Een peer met talloze pluspunten
Volgens Servane zal de Qtee de harten van de Fransen met gemak kunnen veroveren. “Het is een zeer smakelijke peer. De peer is zoet, aromatisch en past bij deze tijd. We denken dat jonge mensen nu een knapperigere peer willen, die zonder mes kan worden gegeten. De Qtee kan met de hand worden gegeten als deze groen en knapperig is en met een mes als de peer geel is en blozende, rode wangen heeft. De peer is op dat moment lekker zacht en sappig.”
Servane legt uit dat – na een programma waarin om 5 jaar lang 50 hectare Qtee-perenbomen geplant werden – deze nieuwe peer vanuit agronomisch oogpunt ook zeer interessant is. “We hebben al 20 hectare aangeplant. De oudste boomgaarden, die twee jaar oud zijn, worden dit jaar voor het eerst geoogst. Met andere woorden: de korte tijd die de Qtee nodig heeft gehad om geteeld te kunnen worden, is een aanzienlijk agronomisch voordeel. Daarnaast schijnt de peer bestand te zijn tegen bacterievuur. De Qtee is een relatief krachtige en eenvoudig te telen peer, dus de volumes per hectare zouden gemakkelijk bereikt moeten kunnen worden. Bovendien herstelde de perenbomen zich na de teelt relatief snel, groeiden de peren mooi en waren ze prima te plukken. Dat alles wil natuurlijk wel wat zeggen!
De Qtee blijft na de oogst nog lang goed na de oogst. “Deze peer is perfect geschikt voor verwerking door fruitstations. Daarnaast blijft de peer lang goed in de schappen van supermarkten, omdat deze zowel vroeg als laat geconsumeerd kan worden. Tests uitgevoerd bij normale temperaturen hebben aangetoond dat de peer zo’n 10 dagen goed blijft,” legt Servane uit.
“Het accent op lokale communicatie leggen is voor ons van essentieel belang”
Voor Superalp is het erg belangrijk dat de introductie van de Qtee-peer uit de regionale boomgaarden gepaard gaat met aangepaste communicatie. “Op de Angelys na hebben peren de laatste jaren heel weinig passeninnovatie ondergaan. Vanuit onze rassenportfolio brengen we meestal rassen op de markt die allemaal 100 tot 150 jaar oud zijn. We zijn daarom extra trots dat we een geheel nieuwe peer hebben geplant en willen deze trots overbrengen op onze lokale consumenten. Het is voor ons van essentieel belang dat we evenementen lokaal organiseren om lokale consumenten te laten zien dat ze zich in een regio met dynamische telers bevinden. Laten we vooral niet vergeten dat 1 hectare boomgaarden 1 fulltime baan is. Binnen een context waarin de afstand tussen het teeltgebied en het consumptiegebied belangrijk is, is de nadruk op communicatie in onze regio rond lokale appelen en peren voor ons een manier om ons te onderscheiden in ons eigen gebied.
Voor meer informatie:
Servane Jacquet
Superalp
Vaste telefoon: 04 92 33 50 12
Fax: 04 92 33 50 11
Mobiele telefoon: 06 71 55 23 18
[email protected]
http://www.superalp.fr
https://www.pommes-des-alpes-de-haute-durance.fr/