'De consumptie van bloemen is niet nieuw. De romeinen aten al de bloemen van lavendel en rozen op hun tortillas. In het Victoriaanse tijdperk in Groot-Brittannië bereikte het gastronomisch gebruik van bloemen haar hoogtepunt. De bloemen werden toen vooral verwerkt in sauzen. Binnenkort zullen bloemen een alledaags ingrediënt zijn in gerechten overal ter wereld. Dat het nu nog niet het geval is heeft te maken met de beperkte houdbaarheid van verse bloemen', legt de directeur van het bedrijf Innoflower, Laura Carrera, ons uit.
Laura is al 6 jaar werkzaam in de bloemenhandel en volgens haar zal de vraag naar dit soort producten alleen maar toenemen. 'De consumptie van bloemen is in Azië (China, Thailand, India...) heel gewoon, zij liggen op ons voor. Dit zijn mogelijke afzetgebieden voor de Spaanse markt. Dit geldt met name voor de bloemen met een lange houdbaarheid (gevriesdroogd, gedroogd, gekristalliseerd, verwerkt in meel, etc).
'Wat in ons voordeel werkt is het mediterrane klimaat, heel geschikt voor bloemen zoals het viooltje. De behandeling van bloemen die geschikt zijn voor consumptie wijkt niet zo veel af van die van andere groenteproducten en de keuze de meest geschikte variant voor ieder klimaat is essentieel', vervolgt Laura.
Cristina Moliner, doctor Farmacie aan de Universiteit van San Jorge, licht de resultaten van haar onderzoek naar eigenschappen van bloemenextracten en hun bio-activiteit nader toe, dit wil zeggen de gezondheidsvoordelen als antioxidant, neuroprotector en de anti-bacteriële werking bij consumptie. 'Wat opvalt bij de resultaten van het onderzoek is de anti-oxidatieve werking en de werkzaamheid tegen veroudering. Dit is gebleken uit een in vitro test op het organisme C. elegans met viooltjes. Uit de test bleken de bloemen ook zenuwbeschermende eigenschappen te bezitten, een bio-activiteit die ook bij afrikaantjes is waargenomen. Opvallend bij het extract van rozemarijn en ui was de sterk antibacteriële werking. Deze werd niet alleen waargenomen bij losse bacteriën maar ook bij de remming van de vorming van biofilms. Hierdoor zijn deze wellicht zeer geschikt voor gebruik als antibioticum.
Volgens Cristina Moliner hebben bloemen als voedingsmiddel toekomst. "Veel vooraanstaande restaurants verwerken al enige tijd bloemen in hun gerechten. Deze tendens zet zich voort in de supermarkten. Sinds kort heeft Mercadona een bloemensalade in het assortiment'.
Gezien in het perspectief van de huidige populariteit van superfoods, is het zelfs mogelijk producten te ontwikkelen met een hoge voedingswaarde of voedings-supplementen voor senioren. De bloemen zijn namelijk rijk aan voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën, vertelt de onderzoekster. Zij voegt hier aan toe dat tijdens het onderzoek duidelijk is geworden dat sommige bloemen zenuwbeschermende eigenschappen bezitten. Dit zal nog nader onderzocht gaan worden, met name de positieve effecten bij ziekten als Alzheimer.
Volgens Cristina Moliner is de consument van vandaag op zoek naa voedingsmiddelen die bijdragen aan de gezondheid. Er is echter nog niet veel onderzoek gedaan naar de eigenschappen van eetbare bloemen in vergelijking tot andere voedingsmiddelen.
Cristina Moliner is doctor Farmacie, onderzoekster bij GI Pharma en auteur van het proefschrift: 'Beschrijving van biologische activiteit van eetbare bloemen'.
Laura Carrera is doctor en gespecialiseerd in de voortplanting van bloemen en directeur van Innoflower.
Meer informatie:
Laura Carrera, directeur Innoflower
Innoflower
C/ Alejandro Bell 7-9
50014 Zaragoza
T: +34697162268
[email protected]
www.innoflower.com