Een stabiele en betrouwbare wetgeving, geen onverwachte veranderingen, extra aandacht voor productiekosten en promotiecampagnes. Dit lijken de belangrijkste wensen van alle sectoren voor de toekomstige Poolse regering. Daarmee wijkt de Poolse fruitsector niet af van de fruitsectoren in andere landen, zoals Nederland. Maar waar zitten de pijnpunten nu precies in Polen?
Plantaardige productie
Hoewel het Russische embargo al in 2014 geïntroduceerd werd, noemen veel Poolse appeltelers dit punt nog steeds als een hoofdprobleem voor de prijzen en vraag in de markt. Politieke inzet voor afschaffing van het embargo en vervolgens vrijhandel met Rusland zijn de grootste verwachtingen van de fruitindustrie aan de Poolse politici voor de komende verkiezingen in Polen.
Telers van zwarte bessen en andere zachtfruit (behalve blauwebessentelers) klagen over de slechte vraag in de markt en lage inkoop prijzen. De oorzaak hiervan is een te grote nationale productie die uiteindelijk niet helemaal verwerkt kan worden (door te weinig vraag van de verwerkingsindustrie) en de te grote concurrentie van de producten uit andere landen (Servië en Oekraïne zijn de leidende concurrenten).
Wat alle telers raakt, zijn hoge arbeidskosten en een gebrek aan goede medewerkers. Ze zouden graag duidelijke regels en vereenvoudigingen zien voor seizoenmedewerkers, die cruciaal zijn in deze branche.
Fruitverwerkers
Ook fruitverwerkers pleiten voor veranderingen: al jaren vragen ze naar grote aantallen van een homogeen product, wat in de Poolse productie omstandigheden niet makkelijk is door de vele producenten met een kleinschalige productie. Ze klagen dat het ministerie van landbouw alleen voor de telers zorgt en dat de verwerkers geen goede vertegenwoordiging bij het ministerie hebben. Poolse verwerkers zijn van mening dat de regering naar de hele voedselketen moet kijken. Er zijn oplossingen nodig die de samenwerking tussen ketens steunen. Deze aanpassingen moeten ook rekening houden met diverse kosten in de verwerkingsindustrie zoals media, personeel en productie. Daarom moeten de veranderingen goed gecheckt en beoordeeld worden (het liefst door onafhankelijke experts) zodat de mogelijke gevolgen hiervan bekend zijn, nog voor de feitelijke implementatie. De rol van publieke consultaties speelt hierin een cruciale rol.
Daarnaast spelen ook de zogenaamde leveringscontracten een grote rol in de fruitsector. Veel telers maar ook de verwerkingsindustrie zijn niet blij met deze overeenkomsten. Telers klagen dat ze het contract vlak voor de inkoop krijgen met de dagprijs erop. Verwerkers zien het daarentegen gewoon als middel om de positie van de teler te versterken zonder oog voor de hele keten te hebben.
Bron: Ministerie van LNV