De oogst van de eerste aardappelen in Champagne is begin augustus van start gegaan en zal naar verwachting rond 15 oktober eindigen. “Over het algemeen hebben we een redelijk goed tot behoorlijk goed jaar, zowel wat betreft de opbrengst als wat betreft de kwaliteit. Sommige vroege rassen deden het erg goed, maar bij sommige latere rassen zal dat vanwege ongunstige weersomstandigheden niet het geval zijn. Net als vorig jaar hebben we veel last gehad van droogte. Zonder beregening had de situatie erger kunnen zijn. Wat de kwaliteit betreft kunnen we zeggen dat we te maken hebben met diversiteit in de vorm van een aantal zeer mooie, grote partijen en een aantal wat kleinere partijen. Uiteindelijk kunnen we dus niet alleen klanten van dienst zijn die op zoek zijn naar kwaliteit producten, maar ook klanten die vooral op zoek zijn naar producten met een betaalbare prijs,” legt commercieel medewerker bij Champ'pom Guillaume Liesch uit.
Innovatie: een prioriteit bij Champ'pom
Op de hoogte blijven van de nieuwe beschikbare rassen en de tijd nemen om ze op teeltbedrijven te testen, past perfect in de strategie van het import-exportbedrijf. “Olivier Delaitre, directeur van het bedrijf, heeft 30 hectare van zijn teeltbedrijf zo ingericht dat er experimenten plaats kunnen vinden met nieuwe rassen. Hij werkt nauw samen met verschillende veredelaars om de veelbelovende rassen te kunnen identificeren. Dit jaar waren we bijvoorbeeld bijzonder tevreden over de Primabelle, familie van de Colomba, een heel mooi ras als je kijkt naar het uiterlijk en heel interessant als je kijkt naar de opbrengst. Langzaam begint Primabella bekender te worden en populair te worden in de export. In de verschillende teeltregio's (Champagne en Beauce) hebben we 1.000 ton Primabelle geoogst. Globaal gezien kwam de opbrengst uit op ongeveer 55 ton/ha,” legt Guillaume uit.
Een bevredigende exportvraag
Hoewel de vraag in Frankrijk alleen maar toeneemt, is Guillaume vooral tevreden over de export. “Italië begon dit jaar bijzonder vroeg en dat was nog vrijwel nooit eerder voorgekomen. We hebben onze eerste vrachtwagens begin augustus naar Italië gestuurd en werken nog steeds in hetzelfde tempo. Dit komt door beschikbaarheidsproblemen in combinatie met een aanhoudende vraag. Daarnaast begint Spanje erbij te komen, en dat is natuurlijk ook heel goed nieuws voor ons. Wat betreft de kwaliteit zijn Spanje en Italië veeleisende klanten, maar ze hebben een grote inkoopcapaciteit en zijn met name geïnteresseerd in de Agata en Liberta, de bekendste rassen, die voornamelijk in Champagne geteeld worden. Oost Europese landen kopen ook in. Bij die landen zien we een zekere stabiliteit in de vraag die enkele jaren geleden nog afwezig was. Oost Europese landen vroegen immers slechts af en toe om een of twee vrachtwagens, terwijl ze nu klanten zijn aan wie we elke week leveren, met steeds grotere aankopen.”
“De vraag in Frankrijk is sinds het begin van de zomer vrij stabiel geweest. Nog steeds niet bijzonder, maar iets beter dankzij de lagere temperaturen. Niettemin richten Franse verpakkingsstations zich nog steeds vooral op de teeltcontracten. ”
“Op dit moment kan iedereen zich vinden in de hoogte van de prijzen”
De prijzen hebben zich sinds enkele weken gestabiliseerd. “Voor de export hanteren we prijzen tussen de 220 en de 270 euro per ton. In deze prijzen kan iedereen zich vinden: van de telers en de verpakkingsstations tot de handelaren. Maar nu het oogstseizoen tegen het einde loopt, bewaren telers hun aardappelen steeds vaker in koelcellen. Het gebruik van koelcellen brengt kosten met zich mee, kosten die ze willen doorberekenen in de prijzen (tussen 30 en 40 €/T). Als de prijzen niet stijgen, zal het einde van de oogst waarschijnlijk gevolgd worden door een korte ‘aanlooptijd’, omdat telers tijdelijk niets willen afzetten, om de extra kosten voor gekoelde opslag af te kunnen schrijven.”
Over Champ’pom
Champ'pom is opgericht door Olivier Delaitre, een aardappelteler. “Omdat zijn teeltoppervlak elk jaar toenam, besloot Olivier ongeveer 10 jaar geleden zijn eigen handelsbedrijf op te richten. Tegenwoordig zet Champ'pom ongeveer 40.000 ton aardappelen, waarvan een vierde uit zijn eigen teeltopbrengst. De rest komt uit de verschillende teeltgebieden in Frankrijk. “We werken 40% op de Franse markt en 60% op de exportmarkt. We zetten ook aardappelplanten af en kunnen telers daarom begeleiden van planten naar afzetten,” besluit Guillaume.
Voor meer informatie:
Guillaume Liesch
Champ’pom
3 Rue des Abbesses
51120 Saint-Remy-Sous-Broyes, France
Mobiele telefoon: +33 7 71 56 35 34
Vaste telefoon: +33 3 26 42 09 61
[email protected]
https://www.champpom.com