Na een eerste inventarisatie van alternatieve kiemremmingsmiddelen voor de verre export, is de Stichting NAO-Projecten gestart met een vervolgonderzoek. Dit bestaat uit experimenteel onderzoek waarbij zo’n 20 verschillende combinaties van kiemremmingsmethoden wordt uitgeprobeerd.
De experimenten gaan uit van uiteenlopende behandelingen van Colomba’s en Fontane’s gedurende de teelt, bewaring, verpakken en transport. De ruim 20 deelnemende bedrijven hopen met het onderzoek meer zicht te krijgen in de meeste geschikte combinaties van behandelingen. Het onderzoek ondersteunt tevens een aanvraag voor een tijdelijke vrijstelling van het gebruik van CIPC voor de verre export.
De deelnemende bedrijven roepen hun collega’s nadrukkelijk op om zich bij het project aan te sluiten. Zonder goede kiemremmingsmethoden komt de verre export van consumptieaardappelen en bovenmaatse poters in het gedrang. De deelnemers zijn exporteurs, pootgoedhandelaren en sorteer- en verpakkingsbedrijven.
Voorbereiding nieuw regime aardappelbewaring in volle gang
De bewaring van consumptieaardappelen gaat in het volgende bewaarseizoen (oogst 2020) een nieuwe periode tegemoet. Dit volgt op een aangekondigd EU-verbod op het gebruik van Chloorprofam als kiemremmingsmiddel in de aardappelsector welke op korte termijn zal worden geïmplementeerd door de Nederlandse overheid. Gezien het verbod op Chloorprofam zal het voor de verwerkende industrie niet mogelijk zijn om aardappelen van oogst 2020 behandeld met Chloorprofam af te nemen. Telers die leveren aan de verwerkende industrie worden daarom ook met klem verzocht oogst 2020 niet te behandelen met Chloorprofam.
Een gevalideerd en gedragen reinigingsprotocol
De transitie naar het nieuwe bewaarregime brengt een serie uitdagingen met zich mee voor de gehele aardappelsector, variërend van effectieve kiemremming met behulp van alternatieve middelen tot een grootschalige schoonmaakoperatie van bewaarcellen die een Chloorprofam verleden hebben. In nauwe samenwerking met de nationale federaties van een zestal EU-landen en de EUPPA wordt op dit moment een aantal initiatieven opgezet, waaronder het verkrijgen van inzicht in kosteneffectieve reiniging van aardappelbewaarloodsen. In Nederland wordt deze actie opgezet door de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI). Het beeld van kosteneffectieve reiniging zal medio maart 2020 compleet zijn en leiden tot een concreet telersadvies. Tevens zullen de onderliggende onderzoekresultaten van het reinigingsproject worden gedeeld met de Europese Commissie met het oog op de aanvraag van een tijdelijke MRL, een noodzakelijk instrument om calamiteiten op basis van historische contaminatie te vermijden. Tot slot, adviseren de VAVI-leden haar telers proactief over een alternatieve aanpak voor kiemremming.
Nauwe en intensieve samenwerking essentieel
Naast het dringende verzoek om Chloorprofam niet toe te passen voor oogst 2020, zet de VAVI in op intensieve samenwerking met alle partners in de aardappelketen om telers te informeren over goede praktijken, zowel in het gebruik van alternatieven als de reiniging van bewaarplaatsen. Alle telers van consumptieaardappelen worden daarbij aangespoord ook zelf een goed beeld te vormen van wat de gevolgen zijn van de gewijzigde regelgeving omtrent het gebruik van Chloorprofam, en hoe deze adequaat op het eigen bedrijf gemitigeerd kunnen worden.
Voor meer informatie:
NAO
Jan Gottschall
[email protected]
Hylke Brunt
VAVI
Tel: 070-3365150
www.vavi.nl