Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Waterman, Waterman Onions:

"We kunnen dit jaar weer aardig deuntje meespelen op het wereldtoneel met Nederlandse uien"

Tholen - Een positief gevoel overheerst bij Erik Waterman van Waterman Onions als hij vooruit blikt op het vervolg van het uienseizoen. "We komen uit een extreem jaar met enorm hoge prijzen, maar dat seizoen moeten we inlijsten en op de schoorsteen zetten. Dit jaar is weer heel anders, maar biedt ook weer veel perspectief, want we kunnen voor een scherpe kostprijs onze uien telen en deze wereldwijd exporteren. We hebben een enorm brede export en zijn met onze kwaliteit en prijs in staat om de hele wereld concurrerend en goed in de vraag te voorzien. Vorig jaar moesten we bijvoorbeeld opboksen tegen de Chinese uien, maar met deze prijzen en kwaliteit komen we ruimschoots als winnaar uit de bus."

"September was al een redelijk goede exportmaand, maar de plantuien drukten lange tijd wat op de markt. Deze zijn nu weg en dat geeft de markt wat meer lucht. Het is niet zo dat ik enorm prijsspektakel verwacht, maar als we dit niveau vasthouden kunnen we de komende drie maanden een aardig deuntje meespelen op het wereldtoneel. Wat er na januari gebeurt, is altijd afwachten, maar ik verwacht wel de nodige vraag vanuit Oost-Europa. De onderkant van de markt wordt nu door Polen al goed opgeruimd. In India zijn grote tekorten, waarna meteen een exportverbod werd ingesteld en dat zorgt bij ons weer voor een goede vraag vanuit het Midden-Oosten, terwijl we de gele uien in grote volumes ook naar Zuid-Amerika, Afrika en Aziƫ exporteren", somt Erik op.

"Het voordeel is nu dat elke sorteerder het druk heeft en hierdoor kan de baalprijs ook weer een klein plusje maken. De middelsortering wordt nu voor een prijs rond de 18 cent verkocht en de grove gaan naar de 20 cent toe. De plantuien zijn grotendeels weg en daardoor zit de boer er wat straffer in. Wat binnen zit, dat gaat niet zomaar direct de schuur uit en het restant wat buiten ligt, wacht even op een goed moment. We hopen dat het binnenhalen van de oogst niet het probleem wordt. De kleur van de uien op het land is wellicht wat minder, maar de kwaliteit is nog redelijk goed. De uien zijn onder redelijke omstandigheden gerooid en maar de tijd gaat dringen en de dagen worden korter. De opbrengsten algemeen in Nederland zijn niet subliem en liggen zeker onder het gemiddelde", verwacht Erik. De markt voor bio-uien is volgens de exporteur wat meer afwachten. Europa komt traditiegetrouw pas in het voorjaar bio-uien vooral veel in Nederland kopen."

Voor meer informatie:
Erik Waterman
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
Tel: +31 (0)527 617 496
Fax: +31 (0) 527 697 801
[email protected] 
www.waterman-onions.nl