Prof. Altus Viljoen, een specialist in bananenpathologie aan de Stellenbosch universiteit, heeft onlangs een bezoek gebracht aan Ecuador, 's werelds grootste bananenteler, waar hij zijn internationale ervaringen op het gebied van TR4 deelde met telers en regeringsambtenaren.
In samenwerking met zijn collega van de afdeling plantpathologie op Stellenbosch, Diane Mostert, leidt hij wetenschappers van universiteiten en van Agrocalidad, een staatsinstelling voor planten- en dierengezondheid, op in het diagnosticeren, in bio-veiligheid en in management van de ziekte.
80% van de Ecuadoriaanse bananentelers zijn kleinschalige telers die samen op meer dan 300.000 ha telen, wat de bescherming tegen TR4 behoorlijk bemoeilijkt.
Viljoen is niet pessimistisch over de toekomst van de Ecuadoriaanse sector. "Ik denk niet dat een uitbraak van TR4 in Ecuador volledig tegen te houden is."
In Zuid-Afrika wordt de komst van de Aziatische greening gezien als een bedreiging. Denkt hij dat dit hetzelfde geldt voor de komst van TR4 in Ecuador?
"TR4 is een bodemschimmel, waardoor ze erg anders is dan de Aziatische greening, een vernietigende citrusziekte die verspreid wordt door een overbrenger. TR4 wordt verspreid via iemand die ergens een fout maakt. De bananenteelt is in Ecuador aanzienlijk groot, waardoor er weinig ruimte is voor fouten. Mocht de ziekte geïntroduceerd worden, dan zal dat moeilijk in te perken zijn. De Ecuadoriaanse sector maakt zich daar natuurlijk zorgen over."
Hij is terughoudend wat betreft het bevestigen van de aanwezigheid van TR4 in Colombia als ramp en merkt op dat TR4 een woord is geworden dat op nationaal en internationaal niveau veel projecten en campagnes heeft gestimuleerd die niet allemaal voldoende gecoördineerd waren.
Bananenplantage met TR4 infectie
TR4 volgende maand in Maputo besproken
In Afrika blijft TR4 nog altijd beperkt tot twee bananenbedrijven in Noord-Mozambique. Een ervan ging failliet en is nu opgekocht door Jacaranda Agricultura Limitada. Jacaranda beplant het geïnfecteerde areaal nu met een Cavendish variant genaamd 'Formosana'.
Viljoen: "De Formosana is TR4 resistent. De plant presteert goed met weinig gewasbescherming, maar de verliezen nemen wel toe in bodems met een TR4 aanwezigheid. Formosana groeit wat trager dan andere Cavendish cultivars zoals Williams en Grand Naine en z'n opbrengst is daardoor iets lager."
Volgende maanden nemen bananenexperts van over de hele wereld deel aan een meeting in Mozambique om een nieuwe strategie te bespreken rond TR4 in Afrika.
Er wordt ook een bananenconferentie georganiseerd door het Mozambikaanse ministerie van landbouw en 's lands nieuwe bananentelers vereniging op hetzelfde moment dat in Miami een workshop over TR4 in Latijns-Amerika georganiseerd wordt.