Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We zien beschermde IP-rassen als de toekomst voor de Chileense druivensector"

In september brak in Chili het voorjaar aan. Tot nu toe is er sprake geweest van wisselvallig lenteweer. Het is droog en in week 40 heeft het in sommige regio's zelfs gevroren. De druivenpluk staat voor eind november gepland maar als gevolg van het weer zal de oogst dit seizoen kleiner zijn dan vorig jaar.

Compañía Frutera Santa Maria (CFSM) zal haar oogst dit jaar echter verder toe zien nemen en het bedrijf beschouwt dit als een geschenk voor het 30-jarig jubileum dat het deze maand viert. Christian Corssen: "Dit jaar zijn we met nieuwe telers samen gaan werken en we zien dat de opbrengsten van nieuwe rassen hoger zijn. In heel Chili zal de oogstdaling waarschijnlijk rond de 10% tot 15% bedragen maar onze opbrengsten zullen dit seizoen met 35% toenemen."

Hoewel de totale oogst lager uit zal vallen en de droogte gevolgen zal hebben voor de maten van het fruit, verwacht de sector dat de pluk op tijd van start zal gaan. "We beginnen net als vorig jaar eind november met het plukken van de druiven. We zijn optimistisch over het komende seizoen omdat de oogst in Californië lager zal zijn dan verwacht. Het einde van het Californische druivenseizoen valt samen met de start van het Chileense seizoen. Als de aanvoer uit Californië lager is, dan zal er vanzelfsprekend meer vraag naar onze druiven zijn," legt Christian uit. 

De nieuwe rassen die dit jaar worden geteeld zijn door merkenrecht beschermde rassen die de laatste jaren aan populariteit hebben gewonnen. Christian licht dit toe: "Deze nieuwe gelicentieerde rassen zijn nog vrij nieuw in Chili. De laatste jaren zijn ze in beperkte aantallen beschikbaar. Vorig seizoen bestond slechts 16% van de totale druivenoogst uit deze rassen. In Chili gelden strenge fytosanitaire regels voor de import van nieuwe plantmaterialen. Het heeft dan ook even geduurd voor we met de teelt van deze rassen konden beginnen. Voor ons bedrijf bestaat dit jaar een derde van de totale oogst uit beschermde rassen en dan heb ik het vooral over Timco, Allison, Midnight Beauty en Iniagrape-one."

De vraag naar deze nieuwe rassen neemt overal toe maar voorlopig zijn de Verenigde Staten de grootste markt voor CFSM. "De Verenigde Staten zijn onze voornaamste bestemming. Deze markt neemt ongeveer 57% van onze druiven af. Dit is ook de reden dat we ons zijn gaan oriënteren op nieuwe rassen, zoals Timco en Allison. We exporteren ook naar het Verre Oosten en Europa. Op deze markten zijn Red Globe en Crimson nog steeds de populairste rassen. Thompson en Crimson doen het op alle markten goed en vallen overal in de smaak."

Christian concludeert: “Tot nu toe hebben we gemerkt dat zowel de vraag naar als teelt van traditionele rassen zijn gedaald. Ons bedrijf is van plan om de teelt van Red Globe te reduceren. Met een aandeel van 20% in onze totale productie is Red Globe momenteel ons belangrijkste ras. De nieuwe rassen zij nog niet productief genoeg om de teelt van de traditionele rassen nu al te kunnen verlagen. Telers kunnen bestaande rassen vervangen zodra de nieuwe rassen hun volledige productiepotentieel bereikt hebben. "We beschouwen beschermde rassen echter als de toekomst. Ze hebben een betere kleuring, betere maten en zijn zeer productief. De uitdaging voor ons als bedrijf en Chili als land is leren hoe we deze rassen het best kunnen telen onder de wisselende klimaatcondities in ons land."

Voor meer informatie:
Christian Corssen
Compañía Frutera Santa Maria
Tel: +56 2 230 39220
Email: [email protected] 
www.cfsm.cl 

Publicatiedatum: