Het citrusseizoen is van start gegaan in het zuiden van de Spaanse provincie Tarragona met de clementinerassen Oronules en Orogros. In dit productiegebied, waar zich een groot areaal clementines en mandarijnen bevindt, wordt een afname van de oogstvolumes met ongeveer 40% verwacht. In sommige gebieden wordt er zelfs rekening gehouden met ruim 55% minder oogst, vooral dan voor de Clemenules, volgens Alfonso Royo, manager van het Spaanse bedrijf Royo Fruits.
Alfonso Royo, manager van Royo Fruits
“Er is aanzienlijk minder aanbod van clementines op de markt en tegelijkertijd rijpt het fruit zeer langzaam door de hoge temperaturen, die het kleuren van de schil vertragen. In een normaal seizoen moeten we ongeveer 4 dagen wachten om een volgende oogstronde te kunnen maken in eenzelfde veld. Dit jaar loopt die wachtperiode op tot ongeveer 10 dagen. Dit leidt tot een levendige markt die niet zo gauw verzadigd raakt. De verkoop verloopt vlot en de prijzen zijn juist te noemen en staan niet onder druk”.
Bovendien, met minder fruit aan de bomen, zijn de maten over het algemeen groter. "In ons productiegebied is het niet zo gemakkelijk om de maten 4/5 te vinden," voegt Alfonso eraan toe. Gezien de situatie met het ras Oronules, verwacht de producent en exporteur een vergelijkbare trend voor de Clemenules.
“Ik vermoed dat de vraag naar clementines dit jaar het aanbod zal overstijgen. Met zo'n beperkt aanbod, met dit oogsttempo en wetende dat de grootste vraag zal zich voordoen tijdens de komende weken, zouden we misschien wel moeite kunnen hebben om te voldoen aan de bestellingen van al onze klanten voor de belangrijke kerstcampagne”.
Er worden ook lagere volumes sinaasappelen verwacht, maar niet zo uitgesproken als bij de clementines. In Tarragona zullen we dit jaar vermoedelijk ongeveer 15% minder sinaasappelen oogsten, terwijl in de provincies Castellón en Valencia sprake is van een daling van ongeveer 20%. De afname zal vooral merkbaar zijn in de variëteit Lane Late”, zegt Alfonso Royo, die in november zal beginnen met de eerste Navelina sinaasappelen en zal eindigen met de Valencia’s in de maand juli.
“We hopen op een seizoen met een vlotte verkoop. Het zou alleszins beter moeten verlopen dan vorig jaar, toen de vraag iets lager was dan normaal en het aanbod overdreven hoog was. We hopen dat de prima prijzen dit jaar lang mogen aanhouden, wat, gezien de mindere hoeveelheid fruit, mogelijk is als de vraag goed blijft”.
Alfonso denkt niet dat de stijging van de Amerikaanse importtarieven voor Spaanse citrus gevolgen zal hebben voor de sector. Twee seizoenen geleden bedroeg de totale exportwaarde van de Spaanse citrusvruchten naar de Verenigde Staten wel nog 5 miljoen euro. “In de afgelopen 10 jaar is de export van clementines, met name de variëteit Marisol, naar de Verenigde Staten aanzienlijk gedaald. Er wordt steeds minder citrus naar dit land gestuurd”.
Royo Fruits exporteert het grootste deel van zijn fruit naar de Europese markten, maar er zijn ook overzeese bestemmingen zoals Canada en China. “Vooral in een jaar als dit met zo'n beperkt aanbod, zullen we ons focussen op onze vaste klanten die het hele jaar met ons samenwerken. We hebben vaste voet aan de grond in veel landen van Europa, maar ook in Canada en sinds 4 jaar zelfs in China, waar we sinaasappelen naar exporteren en waar onze Ortanique clementines het verrassend goed doen. We zijn opgetogen met deze markt omdat het kwaliteitsteam van onze importeurs grondige controles kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld ook bij het vertrek van de ladingen vanuit onze faciliteiten. Beide partijen weten dus dat het niet aan ons ligt als er iets gebeurt tijdens de reis”.
Royo Fruits zal ook dit jaar exposeren op Fruit Attraction in Madrid, van 22 tot 24 oktober. U kunt het bedrijf vinden in hal 4, stand 4E04A.
Voor meer informatie:
Alfonso Royo
Royo Fruits SL
Tel: +34 977 71 91 51
Mob: +34 655 162 643
[email protected]
www.royofruits.com