Wetenschappers van de Yuncheng Universiteit hebben de effecten van exogeen melatonine (50,100 and 150 µmol/L) onderzocht op de houdbaarheid van kersen die bij een temperatuur van 0 ± 0,5 °C werden bewaard.
Uit de bevindingen bleek dat melatonine het bederf vertraagde, de respiratiegraad verlaagde en gewichtsverlies beperkte. Ook werd het verlies van stevigheid, saturatie, kleur, zuurgraad en het totale gehalte aan oplosbare vaste stoffen verminderd, waardoor de kwaliteit van het fruit beter behouden bleef.
De melatonine behandeling remde de toename van ROS, het malondiadehyde gehalte en de relatieve doordringbaarheid van de membranen, terwijl het gehalte endogeen melatonine hoger bleef en de superoxide dismutase en catalase activiteit toenam. Daarnaast verbeterde de melatonine behandeling de activiteit van antioxidant enzymen, werd het gehalte ascorbinezuur verhoogd en het gehalte gluthation verminderd, die verband houden met de ascorbaat-glutathioncyclus en de toename van AsA:DHA en GSH:GSSG ratio.
"De tragere veroudering van kersen na behandeling met exogeen melatonine lijkt in verband te staan met een hoog gehalte endogeen melatonine en een verhoogde antioxidant activiteit en -gehalte, concluderen de onderzoekers. Melatonine-enzymen bevorderen de activiteit van antioxidant-enzymen waardoor oxidatieve stress wordt verminderd."
Bron: Feng Wang, Xiaoping Zhang, Qingzhen Yang, Qifeng Zhao, 'Exogenous melatonin delays postharvest fruit senescence and maintains the quality of sweet cherries',
Food Chemistry, Volume 301, 2019.