Parallel aan de nieuwe oogst uit Duitse teelt komen er continu Spaanse consumptieuien binnen. Er is weliswaar het hele jaar door een goed aanbod uit de Spaanse teeltgebieden, maar de prijsschommelingen op de Duitse markt zijn echter aanzienlijk, ziet men bij fruitimporteur René W. Ringwald, een gespecialiseerde aanbieder van Spaanse uien, gevestigd in Lahr.
Momenteel wordt de oogst in de Spaanse teeltregio's bijna afgesloten. De beste uien worden over het algemeen in bewaring gelegd, zodat ze tot april/mei volgend jaar geëxporteerd zouden kunnen worden. Maar ook de uien, die in deze tijd van het jaar verkocht worden, zijn kwalitatief uitstekend, verzekert Michael Linder, productspecialist op het gebied van uien bij het bedrijf. Het bedrijf uit het Zwarte Woud werkt sinds dertig jaar met bekende Spaanse uienexporteurs samen. "Er zijn momenteel grotere volumes uit Duitsland en Nederland op de markt. Daarom zijn de prijzen eerder laag.“
Overaanbod op de Europese uienmarkt
De uienmarkt is bijzonder prijsgevoelig, weet hij uit ervaring. "Tot eind juni hebben we zeer hoge prijzen voor de Spaanse consumptieuien gemaakt, vooral vanwege de droogte in heel Europa." In Spanje heeft de droogte de oogst echter nauwelijks beïnvloed. Daarom kon men de markt van voldoende aanbod voorzien. "De Spanjaarden hebben dit jaar vergeleken bij afgelopen jaar een gelijke oogst. In de overige Europese teeltgebieden is de oogst van 2019 niet zo slecht als afgelopen jaar. Het aanbod, dat ter beschikking staat, is iets groter en dat is uiteindelijk te merken aan de lagere prijzen."
Gele consumptieuien uit Spanje worden in allerlei verpakkingsgroottes verhandeld. "We leveren ze verpakt in 500 gram/ 1 kg verpakkingen, maar ook in zakken van 10 kg, 20 kg en 25 kg. Afhankelijk van de wensen van de klant echter ook los in kartonnen dozen of EPS-kratten."
Ondanks het rijkelijke aanbod uit alle Europese teeltgebieden is er, volgens Michael, altijd wel vraag naar Spaanse producten. "Ze zijn milder van smaak en meestal groter dan bijvoorbeeld de Duitse uien.“ De kwaliteit van de huidige uien is ronduit tevredenstellend. „We hebben geen problemen met ziektes, alleen het overaanbod maakt het ons deels moeilijk."
Bij de Spaanse rode uien ziet men een interessante groei. Deze worden overwegend in zakken van 10 kg verhandeld. Witte Spaanse uien worden in Europa traditioneel minder geconsumeerd, de meeste daarvan gaan naar Arabische landen.
Brede productkeuze bij uien
"Ondanks de hoge prijzen in de eerste helft van het jaar was er bij ons sprake van een toename van de afzet. Ook op de huidige markt kunnen we de wensen van onze leveranciers en klanten goed vervullen." Dit hangt ook samen met het brede productpalet want er worden niet alleen gele uien, maar ook zoete, rode en een paar witte uien in alle maten aangeboden. "Vanaf begin oktober bieden we aanvullend zoete uien uit Peru aan. Dat doen we al sinds vele jaren: dit geldt ook voor verpakte producten uit Nieuw-Zeeland en Chili, die we over het algemeen tussen maart en mei importeren en aan de retail en onze groothandelsklanten afzetten in zakken van 25 kg.“
Een verder pijler van het bedrijf is Spaanse knoflook. Dit komt met de uien mee naar Duitsland. "Met dit omvangrijke productpalet hebben we een stevige marktpositie in heel Duitsland kunnen behalen."
Voor meer informatie:
René W. Ringwald GmbH
Kaiserstrasse 78
D-77933 Lahr / Schwarzwald
Tel: +49 7821 91540
Fax: +49 7821 915454
E-mail: [email protected]
www.ringwald-fruchtimport.com