Tholen – Met zo’n 300 verschillende soorten kruidenplanten in haar assortiment is de Belgische kruidenkweker Kruiden Claus één van de grootste spelers in de Belgische kruidenmarkt. “We leveren onze kruidenplanten zowel aan tuincentra, marktkramers, chefs en horecagroothandels in België Nederland en Frankrijk”, vertelt Lode Claus van Kruiden Claus. Naast kruidenplanten levert de kwekerij ook plantgoed voor de opkweek van eetbare bloemen, vergeten groenten en zeldzame aardbeienrassen.
Lode en Christian Claus
Kasteeltuinen
De oprichting van het kruidenbedrijf gaat zo’n 100 jaar terug. Overgrootvader Claus trok in 1900 naar Frankrijk om in de kasteeltuinen te werken en meer te leren over de kruidenteelt. Na zijn tijd in Frankrijk kwam hij terug naar België waar hij in het centrum van Kruishoutem een kruidenkwekerij stichtte. Zo’n 30 jaar geleden heeft de vader van Lode, Christian Claus het bedrijf verhuisd naar de huidige site van 2,5 hectare. “Op deze locatie zijn we naast de kruidenteelt ook begonnen met bredere activiteiten waaronder rondleidingen en workshops voor particulieren en bedrijven. Maar ook chefs komen bij ons op bezoek om inspiratie op te doen.”
Populaire kruiden
“Hoewel de klassieke kruiden waaronder tijm, rozemarijn en basilicum nog altijd populair zijn, merken we dat de horeca opzoek is naar noviteiten. Chefs willen zich onderscheiden en doen dit door het gebruik van nieuwe en verrassende kruiden”, vervolgt Lode. De steeds populairder wordende soorten zijn de zilte kruiden. Hieronder vallen onder andere oesterblad, zeevenkel, zeekraal, zeelavas en lamsoor. “Maar ook de sinaasappel- en citroentijm zijn opkomende kruidensoorten die enkele jaren geleden bijna niet in de keuken werden gebruikt.”
De entree van de serre
Nederland vs. België
“Ondanks dat we buren van elkaar zijn, verschilt de kruidenconsumptie toch flink van elkaar. In Nederland is er een sterke vraag naar Oosterse kruiden, waaronder Vietnamese koriander en wasabi. Daarnaast zien we aan de sterke vraag naar muntsoorten dat er in Nederland veel thee en kruidenwater wordt gedronken. Ook valt het op dat we aan onze noorderburen veel kruiden verkopen met een anijssmaak, oftewel dropsmaak”, aldus Claus. “In België is de vraag naar Franse selder groot, dit kruid wordt voornamelijk gebruikt in soepen. Ook is bonenkruid erg gewild in de Belgische keuken.”
Kweken volgens de seizoenen
Kruiden Claus kweekt bewust volgens de seizoenen. “We gaan in de winter geen basilicum kweken, dit is een echte zomerplant. We willen een plant kweken die voor een langere tijd mee kan, daarom verschilt onze kweek sterk van de hydrocultuurkweek. Midden maart tot en met midden juni is de piek in ons seizoen. In deze maanden hebben we bijna al onze 300 soorten voorradig, dus is het flink aanpoten”, lacht Lode.
Naast de kweek, de workshops en rondleidingen hebben Lode en Christian ook een drietal boeken geschreven over de kruidenteelt. Deze zijn door een Nederlandse uitgeverij uitgegeven waardoor ze ook in Nederland te krijgen zijn. “Door middel van onze bredere activiteiten en de boeken proberen we mensen meer over kruiden te leren, want de kennis is vaak erg beperkt. Door mensen kennis te laten maken met zoveel mogelijk verschillende soorten, kunnen we de kruidenconsumptie stimuleren”, besluit Lode.
Eetbare viooltjes
Voor meer informatie:
Lode Claus
Kruiden Claus
Beerstraat 1
9770 Kruishoutem
+32 (0)498 106 733
[email protected]
www.kruidenclaus.be