Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De voedingswaarde van de Saskatoon-bes onderzocht

Onderzoekers van de universiteit van Wrocław in Polen hebben de vaste oplosbare vaste stoffen, het pectinegehalte, de polyfenolische en terpenoïde bestanddelen en de antioxidatieve potentie van de Saskatoon bes en haar afzonderlijke componenten, zoals de schil, het vruchtvlees en pitten, onderzocht en hun bevindingen gepubliceerd in het blad Food Chemistry .

Saskatoon bessen (Amelanchier alnifolia) lijken op blauwe bessen en hebben een zoete, amandelachtige smaak.

"De bioactieve verbindingen van de verschillende rassen Saskatoonbessen en kloons hingen sterk af van het genotype en de verdeling van de verbindingen in de specifieke delen van het fruit. De schil bevatte met name anthocyanen, gepolymeriseerde verbindingen, hydoxycinnaminezuren, triterpenoïden en tetraterpenide en vertoonde antioxidanten activiteit. De voornaamste stoffen in het vruchtvlees waren oplosbare vaste stoffen, as en flavonolen. In de pitten van de vrucht werden polymere procyanindines aangetroffen. De afzonderlijke delen bevatten vele gezonde bestanddelen die gebruikt zouden kunnen worden om de bes te promoten als ingrediënt voor  voedingssupplementen. 

Bron: Sabina Lachowicz, Łukasz Seliga, Stanisław Pluta, 'Distribution of phytochemicals and antioxidative potency in fruit peel, flesh, and seeds of Saskatoon berry', 2020, Food Chemistry, Volume 305.

Publicatiedatum: