Zoete aardappelen worden tegenwoordig meestal vanuit de VS, Noord-Afrika of het Iberisch Schiereiland afgenomen. Maar oorspronkelijk werden de bonte knolgroenten overwegend in Latijns-Amerikaanse landen - onder andere in Honduras – geteeld. Het nieuw opgerichte bedrijf Frutas del Sol heeft het tot haar opgave gemaakt om de zoete aardappelen uit Honduras, uit kleinschalige teelt, in Duitsland te verkopen. Het verkooppotentieel is enorm, denken bedrijfsleider Patricia Schuler-Hoffmann en haar zoon Julian Hoffmann.
Patricia Schuler-Hoffmann en Julian Hoffmann dit jaar op de Anuga in Keulen, waar het nieuwe bedrijf zichzelf presenteerde op de gezamenlijke stand van Centraal-Amerika.
Op 24 juli werd het nieuwe bedrijf dat gevestigd is in Wuppertal officieel geopend en het eerste verkoopseizoen zal overwegen in het teken van marketing staan. Het tweehoofdige team was dan ook onlangs op de Anuga in Keulen vertegenwoordigd. Want het doel is om binnen korte tijd grootafnemers in Duitsland en andere delen van Europa aan te spreken. "We beschikken reeds over goede contacten in de verwerkingssector, niet alleen in Duitsland maar ook in bijvoorbeeld Litouwen. Dat hadden we aan het begin niet verwacht“, vertelt Patricia over de ontwikkeling van het bedrijf tot nu toe.
Versmarkt en verwerking
De zoete aardappelen worden direct van kleine telers in Centraal-Honduras afgenomen en onder het eigen merk Tical op de Europese markt verkocht. Door de optimale teeltomstandigheden in het Latijns-Amerikaanse teeltgebied zijn de zoete aardappelen daar vandaan het hele jaar door verkrijgbaar. "We leveren twee variëteiten, de reeds bekende Beauregard en Evangelina, een gepatenteerd veredelingsras", zegt Patricia. Dit voor de Europese markt erg onbekende ras heeft een robuuste schil en "unieke optische kwaliteiten. Ook kleurrijke variëteiten kunnen we op wens van de klant leveren", luidt het.
Een akker met zoete aardappelen in Honduras / Foto: Frutas del Sol GmbH
De concurrentie is echter enorm op het gebied van zoete aardappelen: onder andere in Egypte en Spanje wordt er ieder jaar op grote schaal geteeld. Na de jaarwisseling wordt het aanbod op de internationale markt echter kleiner, waardoor de afzetkansen voor de zoete aardappelen uit Honduras stijgen, denkt de bedrijfsleiding van Frutas del Sol. "Vanwege de actuele afzet zien we vooral tussen januari en juli goede verkoopkansen voor onze zoete aardappelen. Zowel voor de verwerking alsook voor de versmarkt. Parallel hieraan willen we onze import vanaf 2020 verdubbelen“, becommentarieert het ambitieuze verkoopteam.
Een blik op een zoete aardappelplantage in Centraal-Honduras / Foto: Frutas del Sol GmbH
Klimaatneutrale zoete aardappelen
Het bedrijf wil een meerwaarde bieden en zet in op persoonlijke betrekkingen: niet alleen tegenover de leveranciers in het oorsprongsland, maar ook tegenover de afnemers, benadrukt men. "We focussen ons in eerste instantie op groothandelaren uit de middenstand, bijvoorbeeld op de Duitse versmarkten", zegt Patricia.
Rechts: telers aan het werk
Het transport van een container van Honduras naar Rotterdam verbruikt circa 1 ton CO2. Tachtig bomen compenseren deze hoeveelheid CO2. "We hebben ervoor gekozen om in samenwerking met de Metropolitan universiteit van Yoro zelfs 200 bomen per geïmporteerde container te planten. Naast de klimaatneutraliteit van de zoete aardappelen dragen we daardoor bij aan bebossing en het behoud van de biodiversiteit. Op dit project zijn we bijzonder trots", zegt Julian Hoffmann afsluitend.
Voor meer informatie:
Frutas del Sol GmbH
GF: Patricia Schuler-Hoffmann & Julian Hoffmann
Barbarossastraße 6
42115 Wuppertal
Tel. +49 (0)202 946 586 33
Fax +49 (0)202 946 586 39
[email protected]
[email protected]
www.frutasdelsol.com
www.tical.de