Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport Europees Milieuagentschap

"Klimaatverandering zal waarde Europese land- en tuinbouw tegen 2050 mogelijk met 16% reduceren"

Veranderende weerspatronen hebben ook in 2019 weer veel schade toegebracht aan de Europese tuinbouwsector. De grootste producerende landen hadden gedurende de zomermaanden te maken met extreme weersomstandigheden, waardoor de opbrengsten in sommige regio's lager waren. 

Een onlangs verschenen rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA) voorspelt dat klimaatverandering de waarde van de Europese landbouwsector tegen 2050 met 16% gereduceerd zal hebben als gevolg van droogte en een toename van de hoeveelheid neerslag. 

Volgens het rapport zal klimaatverandering de hele land- en tuinbouwsector in de EU op zijn kop zetten. De productiviteit in Mediterrane landen zal naar verwachting dalen (met meer dan 80% tegen 2100), terwijl de groeiseizoenen in regio's in het noorden en westen van Europa langer zullen worden en de omstandigheden voor het opschalen van de teelt hier gunstiger zullen worden.

Er zullen vaker droge periodes voorkomen in de lente en zomer en dan met name in het Middellandse Zeegebied, terwijl de waarde van de landbouwgronden in West-Europa met 8% zal groeien of zelfs met een nog hoger percentage in Scandinavië en de Baltische Staten. 

De zomers van 2017, 2018 en 2019 zijn hier het bewijs van. Delen van Europa kampten met een tekort aan water en droogte, terwijl andere delen te maken hadden met overstromingen. 

In heel Europa hadden de hoge temperaturen een nadelig effect op de teelt van zomergewassen. De hoge dagtemperaturen en het ontbreken van voldoende water hadden een negatieve impact op de bestuiving. De hoge nachttemperaturen verhoogden de respiratie van planten en verminderden de dagelijkse netto accumulatie van biomassa, waardoor het productie-potentieel afnam. In een aantal Europese landen was de situatie zo ernstig dat telers geen oppervlakte- of grondwater mochten onttrekken voor het irrigeren van hun gewassen. 

Maar liefst drie hittegolven werden er deze zomer gemeten, met temperaturen die opliepen tot boven de 40°C in het midden en noorden van Frankrijk, de Benelux, het noordwesten van Duitsland en delen van het Iberisch Schiereiland.

In Griekenland werd de AGF-sector geteisterd door extreme hagel- en onweersbuien, die forse schade hebben veroorzaakt aan de steenfruitoogst, met verliezen die opliepen tot wel 20%. 

Voor de Europese kersen- en aardbeienoogst bedroegen de verliezen 40% en de late vorst leidde tot schade aan met name de frambozen- en pruimenoogst. Hoewel het nog te vroeg is om iets over de appeloogst te zeggen, is het de verwachting dat de perenoogst lager uit zal vallen dan geraamd. 

 

Voor meer informatie:
PROFEL
Tel: +32 27863061
Email: [email protected] 
www.profel-europe.eu 

Publicatiedatum: