Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christopher Smith, PalletPlast, Zuid-Afrika

Pallets gemaakt van weggegooide plastic flessen

Hout is een vrij schaars product in Zuid-Afrika maar dat geldt niet voor weggegooide plastic flessen. Een bedrijf uit Kaapstad vervaardigt daarom pallets van gerecycled PET-plastic. Het maakt hierbij gebruik van haar gepatenteerde spuitgietmatrijs en apparatuur die afkomstig is uit Portugal.  

Tijdens de recente droogte in de Kaap viel het Christopher Smith, de directeur van PalletPlast, op hoeveel plastic flessen er werden weggegooid en dan met name waterflessen.

Ik kwam toen op het idee om dit type plastic, dat veel recyclingbedrijven links laten liggen (vooral de gekleurde PET-flessen), een nieuwe bestemming te geven omdat tegelijkertijd de  prijzen van houten pallets in de Westkaap flink waren gestegen. Nu verzamelt het bedrijf maandelijks 400 ton afvalplastic. 

rechts: plasticvlokken die in pallets worden omgezet.

De jaarlijkse vraag naar pallets in alle Zuid-Afrikaanse sectoren bedraagt rond de 30 tot 40 mln stuks. Het idee van Christopher biedt de fruitsector de kans om over te schakelen op een duurzame pallet met uitstekende fytosanitaire eigenschappen, die ook nog eens betrouwbaar en robuust is. 

De plastic pallets hebben een stellingcapaciteit van 1,2 ton. Het enige nieuwe plastic dat in de pallets is verwerkt, zijn de drie banden over de lengte, die wat wijder zijn dan gebruikelijk en kunnen dienen als steunbalken, zodat de pallets ook geschikt zijn voor zwaardere fruitsoorten, zoals appelen en citrus.

Goedkoop verpakkingsmateriaal brengt premium producten in  gevaar
“Het is fascinerend dat telers jaren besteden aan het ontwikkelen van de beste rassen maar vervolgens wel de goedkoopste verpakkingsmaterialen kopen," vervolgt Christopher. Hij merkt op dat de plastic pallets veel minder gevoelig zijn voor schade door vorkheftrucks dan houten pallets. 

Het bedrijf besteedde vele jaren aan onderzoek en ontwikkeling en stuurde haar prototypes naar Portugal. Vervolgens werd het product getest in samenwerking met Tesco en de lokale fruitsector. Inmiddels vervaardigt het bedrijf al tien maanden plastic pallets. 

"We merken dat sommige vooruitstrevende, grote fruitbedrijven interesse in ons product hebben. Ze moeten echter met hun afnemers overleggen en deze bewust maken van het feit dat deze pallets gerecycled kunnen worden."

Momenteel worden houten pallets in Zuid-Afrika gemaakt van lokaal vuren- of eucalyptushout en verbrand in biomassa-verbrandingsinstallaties. Een pallet van PalletPlast kan in een granuleermachine worden verwerkt en hierna weer opnieuw onderdeel uitmaken van de plastic-waardeketen. 

Beste stellingcapaciteit voor deze prijs
Tijdens een recente roadshow in de Zuid-Afrikaanse Kaap werd duidelijk dat de sector unaniem enthousiast is over de pallet.

"Voor deze prijs biedt de PalletPlast-pallet de beste stellingcapaciteit. De pallet is minder brandbaar en beschikt over betere fytosanitaire eigenschappen waardoor producten er bij ontvangst beter uitzien. Het is de voordeligste plastic pallet met deze specificaties die er op de markt is."

Hij merkt ook op dat de pallets lichter zijn (16,5 kilo) dan houten pallets. Een eigenschap die wellicht mogelijkheden biedt voor luchtvracht.

"We werken niet met wegwerpplastic maar richten ons op plastic dat op meerdere manieren kan worden gebruikt in de kringloopeconomie," legt Christopher uit, die vroeger werkzaam was in de graszodensector en de beroemde golfbanen in Sun City onderhield. "Hergebruik en het ontwikkelen van manieren om te recyclen hebben de toekomst."

Voor meer informatie:
Christopher Smith
PalletPlast
Tel: +27 087 150 7336
Email: [email protected]
http://palletplast.co.za/

Publicatiedatum: