Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telersorganisatie APROA gaat fel in op recente Franse video

"Dramatische beelden resultaat van overstromingen, niet van Spaanse tuinbouw"

In oktober zond France24 een reportage uit over de biologische tuinbouw in het Spaanse Almería. Het beeld dat daaruit naar voren kwam was er een van 'een zee van plastic' en dat steekt bij de de vertegenwoordiger van Spaanse producentenorganisaties, de Asociación de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalizas de España (APROA). Zij wijzen erop dat de beelden het gevolg waren van overstromingen en niet van slecht plasticbeheer. ""De recycling van plastic in de tuinbouw in Almería is veel beter georganiseerd dan in de meeste andere sectoren."


Het plastic van de kasdekken wordt voor 100% gerecycled (Foto: Jan van der Blom).

Dramatische foto's
Canal 24 toonde dramatische beelden van een landschap vol plastic puin met de boodschap dat de resten van de plastic kassen slecht verwerkt worden. APROA beweert dat deze beelden totaal misleidend zijn. Manager Luis Fernández Sierra: "Deze opnames zijn gemaakt in Rambla Morales, vlakbij Cabo de Gata, op 27 september. Twee weken eerder werden enkele tientallen hectare kassen en een volledige camping vernield en weggespoeld door een uitzonderlijke overstroming precies op deze plek. Dit presenteren als een slecht beheer van plastic is als het filmen van een Caribisch eiland net nadat alle huizen zijn verwoest door een orkaan en concluderen dat mensen zo onzorgvuldig met hun afval omgaan."


(Foto: Jan van der Blom)

70-80% van het plastic afval gerecycled
Onlangs heeft APROA een studie uitgevoerd om de hoeveelheid plastic afval dat elk jaar in Almería wordt geproduceerd te berekenen. Het grootste deel is afkomstig van de kasdekken die gemiddeld om de vier jaar worden vervangen.

"Telers ontvangen 10 cent per kg voor dit oude plastic, omdat het zeer waardevol is voor recycling dankzij het grote volume en homogene karakter. Andere soorten plastic resten, zoals blikken en andere verpakkingen, worden ook goed gerecycled. In totaal wordt naar schatting 70 tot 80% van het plastic gerecycled, d.w.z. omgezet in een granulaat dat kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe plastic producten. Dit is veel hoger dan het recyclingpercentage van stedelijk, huishoudelijk afval", aldus APROA.

"Sommig soorten plastic uit de landbouw zijn problematischer om te recyclen, zoals mulchfolies. Deze worden meestal samen met het gemeentelijk afval, d.w.z. het huishoudelijk afval, verwerkt in installaties waar energie wordt opgewekt door verbranding".

Illegale dumping
"De sector in Almería is zich volledig bewust van de absolute noodzaak om te recyclen om op lange termijn te kunnen overleven. De afgelopen decennia is er enorme vooruitgang geboekt, hoewel de situatie nog moet verbeteren", aldus de telersorganisatie.

APROA staat in nauw contact met de regering om het storten van afval te voorkomen en te bestraffen. Sinds vorig jaar is er een speciaal telefoonnummer (+34 687 500 400) waar mensen illegale dumping in de provincie kunnen melden.

Fernández: "Met de concentratie van kassen in Almería zijn we in een perfecte positie om de logistiek te creëren om 100% recycling te bewerkstelligen. Zolang er echter maar een klein deel van het plastic afval in de wind wordt geblazen of door een rivier wordt weggespoeld, zal de hele sector ervan worden beschuldigd een milieuramp te veroorzaken."

Zolang slechts een klein deel van het plastic in de natuur terechtkomt, is er sprake van een duurzaamheidsprobleem en een ernstig imagoprobleem. (Foto: Jan van der Blom)

Voor meer informatie:
APROA
www.aproa.eu 

Publicatiedatum: