Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ananasafval houdt dranken koel

Ingenieurs uit Singapore en Vietnam zijn er in geslaagd om de miljoenen tonnen ananasafval in hun landen om te zetten in een bruikbaar product: een koeltas voor dranken. Het nieuw ontwikkelde materiaal houdt drankjes niet alleen langer koel dan de meeste koeltassen maar is ook een oplossing om het vele ananasafval nuttig te gebruiken. 

Ananas vormt 20% van de totale wereldproductie van exotisch fruit. Jaarlijks worden er meer dan 25 mln ton ananas geoogst. De helft van dit volume bestaat echter uit bijproducten, zoals bladeren, schillen en pitten. 

Om dit afval een zinvolle bestemming te geven, mengden de onderzoekers ananasvezels met polyvinyl alcohol (in water oplosbaar, synthetisch polymeer) en gedeïoniseerd (gedemineraliseerd) water. Vervolgens verhitten ze het mengsel in een oven, waarna het werd gekoeld alvorens te worden gevriesdroogd. 

Het resultaat was een lichtgele aerogel, die lichtgewicht en flexibel was met een porositeit van meer dan 96%, wat het tot een ideaal isolatiemateriaal maakt tegen zowel hitte als geluid. 

Aerogel
Toen de onderzoekers een vel van de ananas-aerogel om een drinkfles wikkelden, merkten ze dat de gel de drank drie maal langer koel hield dan de koelers die momenteel in de handel zijn. Bovendien werkte de ananasgel ook als geluidsisolatie. Tijdens een andere test dempte de gel het geluid beter dan Basmel, een veelgebruikt geluidsisolerend materiaal.

Bron: sciencemag.org

 

Publicatiedatum: