Het Spaanse seizoen van de kaki’s is in oktober van start gegaan en momenteel zijn er zeker geen tekorten op de markt. Het noodweer in september heeft weinig schade aangericht aan de kaki’s. De vraag naar kaki’s biedt nog veel ruimte op de markt. In Europa worden kaki’s vooral geconsumeerd in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. In West-Europa is de vraag nog altijd laag maar wel groeiende. In de VS is er ook nog veel potentieel voor een stijgende vraag. Bijzondere soorten kunnen soms het verschil maken. Zo is in de VS de Fuyu populair en in Europa de Rojo Brillante. In China kunnen bijzondere soorten ook het verschil maken op de markt.
Nederland: Veel Spaanse kaki’s maar ook nog afzetgroei mogelijk
Aan Spaanse kaki's dit jaar geen tekort. De producties in Spanje zijn dit jaar goed. Het weer is prima geweest en het noodweer van september heeft op de kaki's nauwelijks effect gehad. De prijzen liggen niet al te hoog. Hollandse importeurs vragen iets minder dan 1 euro per kilo. Een handelaar ziet de kaki als een product dat moet concurreren met de mango en aangezien die laatste vaak van overzee komt, verwacht hij dat de 'milieujoker' voor de Spaanse kaki's nog wel vaker zal worden uitgespeeld. In Valencia zijn de afgelopen jaren wat oudere citrusrassen zoals Satsuma's en Clauselina's vervangen door de kakiteelt, maar die grootste verschuiving is nu wel geweest.
België: Lichte stijging van de vraag naar kaki’s
Met de start van het Spaans citrusseizoen zijn ook de Spaanse kaki’s weer beschikbaar bij de Belgische importeurs. Er is voldoende product op de markt waardoor de prijzen op een normaal niveau liggen. Het noodweer in Spanje heeft niet veel effect gehad op de kwaliteit van het fruit. De kakiconsumptie in België neemt nog altijd iets toe, maar is nog niet zo populair als de andere citrusvariëteiten. Doordat het wat kouder wordt, neemt de vraag toe en ziet het er goed uit voor de kaki’s.
Duitsland: Teleurstellende verkoop
De Duitse groothandel vraagt vrijwel uitsluitend Spaanse kaki’s, hoewel de vrucht intussen ook elders geteeld wordt. De eerste handelspartijen uit Spanje werden ca. 2,5 week geleden aangeboden: “Sinds een goede week is de smaak van de Spaanse kaki’s pas echt zoals die hoort te zijn. De eerste vruchten van het seizoen komen nog groen van het veld en zijn eigenlijk nog niet rijp genoeg voor consumptie”, aldus een Duitse importeur.
De beschikbare maten zijn over het algemeen normaal: Enkel de kleinste maat - die in schaaltjes in de retail worden aangeboden – zijn nauwelijks te vinden. In de groothandel vinden voornamelijk 7 en 15 kilo colli’s gretig aftrek. De voorbije twee weken was het weer in vrijwel alle Spaanse teeltgebieden zeer onstuimig: Hierdoor werd de toevoer kort onderbroken. Sinds drie dagen wordt er echter weer volgens schema geoogst.
De marktsituatie bij de kaki’s is momenteel weinig hoopgevend: “Er is genoeg product beschikbaar, maar de verkoop verloopt helaas teleurstellend”, aldus een Zwitserse importeur. Ook in Duitsland is men niet te spreken over de actuele afzet: In de betere horeca worden kaki’s al enkele jaren nauwelijks afgenomen. “Wij hebben de afgelopen week amper twee stuks verkocht”, aldus een horecaleverancier op de Berlijnse groothandelsmarkt. De afzet blijft dan ook sinds enkele jaren stabiel en lijkt een plafond te hebben bereikt.
Frankrijk: Esthetische problemen bij de kaki’s
De vraag naar kaki’s blijft stabiel. Wat betreft de toename in de teelt de laatste jaren is er iets meer vraag dan goed is voor de markt. De prijzen blijven daardoor stabiel of dalen zelfs. De Europese landen waar de meeste kaki’s worden geconsumeerd zijn Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië met een klein beetje consumptie in Duitsland en het VK. Dit jaar was de kwaliteit van de kaki’s wat minder waaronder zwarte plekjes op de vrucht maar de oorzaak van deze verkleuring is onbekend. Het heeft echter alleen zijn invloed op de uitstraling van de kaki. De smaak en textuur worden er niet door aangetast.
Spanje: Nieuwe markten zijn een prioriteit voor exporteurs
Men hoopt dat dit jaar de kakiproductie zich zal herstellen dit seizoen. Vorig jaar werd de oogst met ruim 50% gereduceerd maar dit seizoen is er het potentieel om 450.000 ton te oogsten voor de Europese markt zolang het weer meewerkt. Tot nu toe gaat dat goed, de kaki’s hebben geen last gehad van hagel, vorst of ziektes. De belangrijkste variant uit Spanje is de Rojo Brillante.
De oogst startte drie weken geleden met een hoge vraag en goede prijzen op de markt. Maar vorige week daalde de vraag met bijna 50% en zo ook de prijzen. De voorraden groeien momenteel. Veel telers schakelen dus wat terug om het aanbod bij te sturen op de huidige vraag en zo acceptabele prijzen te behouden. Hoge temperaturen in Spanje helpen ook niet echt mee aangezien de kaki een herfstproduct is. Het vorige seizoen was goed met betrekking tot de prijzen omdat de volumes 50% lager uitvielen. Nu het hoogseizoen is aangebroken in de oogst, zetten de coöperaties vooral in op promotie van de kaki op de binnenlandse markt.
De expansie van de arealen aan kaki’s loopt snel in Spanje. Sneller dan de vraag kan bijhouden. De groei is nu gestopt maar de productie van de jongere boomgaarden blijft nog altijd groeien. Het is dus een prioriteit voor de Spaanse exporteurs om nieuwe markten te zoeken. Thailand, Vietnam en vooral China zijn in beeld als mogelijke markten. Ook in Zuid-Amerika zijn er mogelijkheden in Peru en Colombia. Daarnaast zal men de mogelijkheden onderzoeken voor de markt in de Verenigde Arabische Emiraten. Een grote zorg voor de telers is de impact van ziektes die steeds bedreigender worden.
Italië: Oogst valt lager uit dan vorig jaar
Ondanks de reductie in de teelt verwacht men dat de Italiaanse kaki’s beter zijn in kwaliteit en formaat dan vorig jaar. Vooral door een verbetering in agronomische technieken. Hagel heeft de teelt in enkele Italiaanse regio’s beschadigd met in sommige gevallen verliezen van 30%. Grote aantallen Spaanse kaki’s zijn op het moment aanwezig op de markt.
De teelt in Italië vindt plaats in Zuid-Italië en het noordelijk deel van de centrale regio’s. De meest geteelde varianten zijn de Tipo en de Rojo Brillante, vooral die laatste wordt steeds populairder op de markt. De beste productieregio’s bevinden zich op Sicilië (Agrigento en Caltanissetta) en Campania (Caserta). Ook uit Sardinië (Villacidro en Muravera) verwacht men een goede oogst dit jaar. De Italiaanse sector zegt dat de markt er goed uit ziet op het moment. “Prijzen zijn goed. De productie ligt 15% lager maar de kwaliteit is goed. De meeste kaki’s verkopen we in Italië en een kleine hoeveelheid, vooral Rojo Brillante, wordt naar naburige landen geëxporteerd. Dit jaar zitten we op 60% Tipo en 40% Rojo Brillante.”
Israël: Seizoen start in november
Volgende week start het seizoen in Israël en die loopt traditioneel door tot in februari. De belangrijkste variant van de kaki die hier wordt geteeld is het Sharonfruit. De teelt voor dit jaar ziet er veelbelovend uit en men hoopt op een goed seizoen. De vraag op de binnenlandse markt is goed voor het Israëlische Sharonfruit en men hoopt dit jaar meer te exporteren naar de Verenigde Staten. Naast de VS is ook Rusland een belangrijke markt voor Israël die veel afneemt. Israël is in het gat gesprongen van de Russische boycot op o.a. Europese kaki’s.
Azerbeidzjan: Groeiende export naar Rusland en het Midden-Oosten
Vijf jaar geleden kocht Azerbeidzjan de Spaanse Rojo Brillante om te planten in eigen land. Dit jaar is de verwachting om 200.000 ton kaki's te oogsten bestemd voor de export naar het Midden-Oosten, Rusland, Oekraïne, Moldavië, Belarus en Kazachstan. De Spaanse kaki doet het goed in het klimaat van Azerbeidzjan.
China: Veel aanbod op de markt
In oktober beginnen de meeste productiegebieden met het produceren van kaki in China. Het is nog niet een heel bekend fruit onder de consumenten, dus er is nog ruimte om te groeien. De eerste productiegebieden die op gang komen zijn gelegen in Hebei, Shaanxi en Taiwan. De oogst is ongeveer even veel als vorig jaar, echter hadden sommige gebieden last van overvloedige regen, wat de kwaliteit van de kaki lichtelijk heeft aangetast. Momenteel is er veel aanbod op de markt, wat de concurrentie aanwakkert en de prijs drukt. Echter, speciale soorten, waarvan er elk jaar steeds meer zijn, doen het wel goed op de markt en kunnen een stabiele prijs behouden. Verder waren er verschillende verkopers te vroeg op de markt, wat de verdere verkoop ook heeft beïnvloed, omdat de consumenten een nog niet rijp product in handen kregen en hun ervaring met dit fruit dus negatief was. Tot slot, komt de export voor kaki naar landen in Zuidoost-Azië langzaam op gang. Hier is dus ook een markt voor de Chinese kaki.
Verenigde Staten: vertraging in het seizoen door warm weer
De oogst in Californië is vertraagd met ongeveer vijf dagen door het warme weer. Er is momenteel zo’n 10-15% geoogst. Het is vooral wachten op betere kleuring van de kaki’s waar lagere temperaturen voor nodig zijn. Het volume van kaki’s is iets hoger dan vorig jaar en met een latere start van het seizoen verwacht men voldoende kaki’s aan te kunnen voeren voor de kerstdagen.
De vraag naar kaki is goed in de VS waar een groeiende interesse is in het fruit. Vooral de vraag naar Fuyu's neemt toe die makkelijk te eten zijn. De Hachiya wordt gebruikt om te bakken en is daarmee minder populair bij een jonger publiek. Biologische kaki’s zijn ook meer in trek bij het publiek. “Maar op het moment is alles wat oranje is populair bij de winkels”, vertelt een teler. Meer uitleg over het gebruik van kaki’s is ook nodig om de consumptie te verhogen. Op het moment is de prijs goed en iets hoger dan vorig jaar. “Als de industrie de kaki’s blijft promoten zouden we dit prijsniveau kunnen aanhouden,” vertelt een teler.
Zuid-Afrika: Twee weken later in bloei dan vorig jaar
De teelt van Kaki’s in Zuid-Afrika is gesitueerd in de Zuidwestelijke Kaap. De plantages zijn in bloei gekomen, ongeveer twee weken later dan vorig jaar. Dat wordt toegeschreven aan het abnormale weer en warm-koud fluctuaties in de temperatuur. Het is momenteel ook redelijk droog en de Zuidwestelijke Kaap kreeg niet de excessieve neerslag die wel in Kaapstad viel vorige week. De oogst start in april 2020 en veel van de kaki’s zijn bestemd voor de export naar het noordelijk halfrond.
Australië: Industrie wil binnenlandse vraag meer stimuleren
Op de internationale markt is Australië maar een kleine speler met minder dan 1% van de wereldwijde kakiproductie. Vorig jaar was er 2.519 ton geteeld maar de waarde van Australische kaki’s steeg wel. De export steeg ook met 28% tot 183 ton en met 48% in waarde. De markt kijkt nu of het mogelijk is om de binnenlandse vraag te stimuleren. Slechts 9% van de huishoudens consumeert kaki’s. Het fruit wordt ook geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland en de VS.
Nieuw-Zeeland: Exportseizoen verlengt door nieuwe technieken
De export van kaki is gestegen in Nieuw-Zeeland met 20% in waarde en 9,5% in volume. Het seizoen loopt van april tot juli. Door nieuwe technieken in de bewaring is het exportseizoen verlengd tot in augustus. De belangrijkste variant is de Fuyu.
Volgende week: Overzicht wereldmarkt gember