De oogst van het appelras Maribelle is achter de rug. Jeroen en René Wellner, Maribelle-telers uit het Betuwse Est, kijken tevreden terug op de pluk van dit relatief nieuwe appelras. “De productie was top en door het mooie weer en de hulp van onze ontbladeringsmachine is ook de kwaliteit van de appels prima”, vertelt René.
René Wellner (links) en Ben de Sonnaville
René heeft de afgelopen jaren enkele supermarktketens weten te interesseren in de Maribelle-appel. “Zonder uitzondering waren ze positief over Maribelle. Het is dan ook een sterke appel met een mooie, rozerode kleur waar de supermarkten goed mee uit de voeten kunnen.” Supermarkten willen naast Elstar en Jonagold ook andere appelrassen in het winkelschap. In veel gevallen zijn dit importappels uit Italië, Frankrijk of het zuidelijk halfrond. Maribelle is hiervoor een alternatief. De bomen zijn weinig ziektegevoelig en de productie vindt voor het overgrote deel in de Betuwe plaats. De geringe milieubelasting en gunstige CO2-voetafdruk spreekt afnemers aan, zo hebben de telers gemerkt.
10 maanden Maribelle
Naar schatting staat er in Nederland en België op iets meer dan 165 hectare Maribelle geplant, waarvan 33 hectare biologisch wordt geteeld. Met een oppervlakte van 12 hectare Maribelle zijn René en Jeroen Wellner de grootste Maribelle-telers van Nederland en België. Wellner startte direct na de pluk met de levering van Maribelle en wil hiermee doorgaan tot augustus volgend jaar.
Rene Wellner (rechts) en Ben de Sonnaville
Elstar een van de ouders
De ontdekker van de Maribelle-appel, Ben de Sonnaville uit Altforst in het Land van Maas en Waal, is trots dat ‘zijn’ appel de supermarkten aan het veroveren is. Bens vader, fruitteler en privé-veredelaar Piet de Sonnaville maakte in 1992 de kruising waar de appel die nu Maribelle heet uit is ontstaan. Na de dood van zijn vader in 1995 zette zoon Ben het selectiewerk voort. Tussen de grote hoeveelheid zaailingen vielen al snel twee appels op, waaronder de appel die nu als Maribelle bekend is. “Bij de selectie zijn smaak en een goede bewaarbaarheid en uitstalleven de allerbelangrijkste criteria”, vertelt Ben. “Een volrijpe en verse Maribelle smaakt als een goede Mandarijn”, aldus Ben.
Ben de Sonnaville
De eigenschappen komen van de voorouders van de Maribelle. Uit een kruising tussen de oude rassen Meiprinses en Gloster ontstond een harde, mooi gekleurde, maar wat kleine appel: de ijzerappel. In 1992 kruiste Piet de Sonnaville deze ijzerappel met Elstar met als resultaat een nakomeling met “het beste uit beide ouders”: de Maribelle. Bij het bedenken van een naam voor de appel liet Ben zich inspireren door de, zoals hij het zelf zegt, “twee belangrijkste vrouwen in mijn leven”: zijn moeder (Ma) en zijn vrouw (Riky); MaRi-belle, ofwel Maribelle dus.
Een korte video-impressie van de Maribelle oogst bij Roel Wellner Fruit is hier te bekijken:
Restfruit ideale schilappel
Zoals bij ieder ras zijn er ook bij Maribelle appelen die niet de gewenste 40% blos hebben of met een kleine beschadiging van de schil. “We streven naar een Packout van 80%”, vertelt René. De minder mooie appels zijn volgens de teler ideaal geschikt als schilappel: “De appel is stevig en knapperig en het vruchtvlees kleurt niet bruin.” De afgelopen jaren was de prijs die het bedrijf voor zijn Maribelle-schilappels ontving dan ook hoger dan die voor Elstar en Jonagold.
Voor meer informatie:
René Wellner
Roel Wellner Fruit
Esterweg 12 A
4185 NN Est
T: +31 (0) 6 55175169
E: [email protected]l
W: www.maribelle-appel.nl