Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Antioxidatieve en antibacteriële eigenschappen van dadels

Dadels (Phoenix dactylifera) zijn een populaire fruitsoort in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Momenteel zijn er wereldwijd zo'n 100 mln dadelpalmen aangeplant, waarvan de meeste (90%) zich in het Midden-Oosten bevinden.


De anatomie van een dadel in het Tamr-stadium met schil, vruchtvlees, binnenste schaal en pit. 

De dadel bestaat uit een schil, vruchtvlees, binnenste schaal en een pit. Het fruit maakte verschillende stadia van ontwikkeling door, zoals  Hanabauk, Kimri, Khalal (of Besset), Rutab en Tamr. Het fruit wordt in verschillende stadia van rijpheid gegeten, waaronder Khalal of Besset (volgroeid maar onrijp met een vochtgehalte van 50%), Rutab (rijp met een vochtgehalte van 30% tot 35%) en Tamr (rijp met een vochtgehalte van 10% tot 30%). 

 

Verschillende stadia van rijpheid van de dadel met de drie eetbare stadia, Khalal, Rutab, en Tamr. *DPP = dagen na bestuiving 

Dadels worden ook al eeuwenlang gebruikt voor medicinale toepassingen, zoals voor het behandelen van darmproblemen, koorts, bronchitis en wonden. Het fruit zit boordevol voedingsstoffen en bevat 6,5% tot 11,5% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsvezel (waarvan 90% onoplosbaar en 10% oplosbare vezels). Dadels bevatten daarnaast suiker, eiwitten, vitamines, mineralen, flavonoïden en fenolische verbindingen. Dadels worden geclassificeerd op basis van het type suiker dat ze bevatten: voornamelijk glucose of fructose (Barhi en Saidy), gemengd (Khadrawy, Halawy, Zahidi, en Sayer), en sucrose (Deglet Nour en Deglet Beidha). 

Dankzij de aanwezigheid van fenolen (cafeïnezuur, ferulazuur, protocatechuïnezuur, catechine, galluszuur, p-coumarinezuur, resocinol, chlorogeenzuur en syringinezuur) zijn dadels rijk aan antioxidanten en bieden ze bescherming tegen ziekteverwekkers. De antibacteriële eigenschappen van het fruit zijn te danken aan haar hoge gehalte aan antioxidanten, zoals alkaloïden, flavonoïden en tannines. Op basis van de beschikbare gegevens kan dus worden gesteld dat dadels een goede bron van natuurlijke antioxidanten zijn, die bijdragen aan het controleren van aandoeningen die verband houden met oxidatieve stress en infectieziekten. 

 

Bron: Hussah A. Al-Shwyeh, 'Date Palm (Phoenix dactylifera L.) Fruit as Potential Antioxidant and Antimicrobial Agents', 2019, Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, Vol. 11(1): 1–11.

Publicatiedatum: