Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

Op het Noordelijk Halfrond nadert de winter. De kou zorgt voor een toenemende vraag naar gember, met name nu er steeds meer aandacht is voor de gezondheidsvoordelen ervan. Het Chinese en Braziliaanse seizoen loopt ten einde, waardoor handelaren te kampen hebben met een beperkte aanvoer. De kleiner wordende volumes en de toenemende vraag zorgen voor hoge prijzen. In Peru is het seizoen in volle gang. Waar het land vorig jaar een kleine oogst had, zijn de volumes dit jaar aanzienlijk groter. 

Peru: Biologische gember wint aan populariteit
Alhoewel China de wereldmarkt nog steeds domineert, is Peru de laatste jaren aan een opmars bezig. Het seizoen begon in mei en loopt naar verwachting door tot februari. Het seizoen startte een maand eerder dan gebruikelijk. “Normaal verschepen we de eerste ladingen in juni, maar nu begonnen we al in mei,” vertelt een exporteur. “Dit heeft alles te maken met de situatie van vorig jaar. Er was toen te weinig Peruaanse gember om aan de vraag te voldoen, wat resulteerde in hoge prijzen. Dit seizoen zijn veel telers eerder begonnen met planten.” Kwalitatief ziet het seizoen er goed uit.

95% van de Peruaanse gember wordt biologisch geteeld, mede door de gunstige teeltomstandigheden in de jungle. De gember uit Peru wordt op de markt gebracht als een premium product en het marktaandeel groeit. De exporteur: “Onze oogst is nu al 50% hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Aan het einde van het seizoen hopen we op een totale oogst van 120% hoger dan vorig jaar uit te komen.”

Het hoogseizoen begint in november. “Het seizoen start altijd langzaam, omdat er ’s zomers niet veel gember geconsumeerd wordt. We konden de hele zomer stabiele volumes verschepen, maar in november en december is er beduidend meer vraag. De vraag begint uit te stijgen boven het aanbod. Hierdoor stijgen de prijzen, wat normaal is voor deze tijd van het jaar."

Brazilië: volumes en vraag nemen elk jaar toe
Het Braziliaanse gemberseizoen loopt langzaam af op dit moment. Het seizoen begint midden juni en eindigt midden december. De volumes zijn ieder jaar toegenomen en de vraag ook. Dit komt door zowel een toename in vraag wereldwijd als een toenemende voorkeur voor gember van Braziliaanse oorsprong. De prijzen van de Braziliaanse gember lagen dit jaar dichtbij die van de Chinese gember en dit verhoogde de populariteit van het Braziliaanse product. De meerderheid van de in Brazilië geteelde gember is conventioneel. Vanwege de grote volumes biologische gember uit Peru zien de Braziliaanse telers niet genoeg vraag voor de biologische variëteiten. Het grootste gebied waar gember wordt geteeld ligt in het zuid-oosten van Brazilië, maar ook uit het zuiden van het land komen volumes.

Nederland: Hoge prijzen tot eind februari
Steeds meer mensen zien de gezondheidsvoordelen van gember in, waardoor de vraag jaarlijks toeneemt. De prijs van conventionele gember is op het moment relatief hoog vergeleken met vorig jaar. De hoge en stijgende prijs is een gevolg van de toenemende consumptie door het koudere weer en de beperkte Chinese voorraden die er nog zijn. De nieuwe oogst wordt pas over anderhalve maand verwacht, waardoor een Nederlandse handelaar verwacht dat de prijs tot eind februari niet zal dalen.

België: Vraag neemt toe door kouder weer
Sinds een maand is de vraag naar gember door het kouder wordende weer sterk toegenomen. Hierdoor is de prijs omhooggegaan. Toch is de markt op het moment vrij gezond, stelt een Belgische handelaar. Omdat de oude gembervoorraad in China aan het opraken is en de nieuwe oogst pas over ruim een maand wordt verwacht, verwacht men dat de prijzen tot eind dit jaar ongewijzigd blijven. Naast de toenemende vraag naar Chinese gember neemt de vraag naar Braziliaans product ook flink toe. Kwalitatief gezien is de Braziliaanse gember ook erg goed, zegt een Belgische handelaar. 

Duitsland: Jaarlijks meer vraag
De aanvoer van gember komt op dit moment voornamelijk uit China en Peru. Het Peruaanse seizoen duurt grofweg van september tot en met december, afhankelijk van de marktvraag. De kwalitatief betere handelswaar komt over het algemeen pas in februari op de markt, zodra het Chinese oogstseizoen begint, aldus een importeur. Men merkt verder dat ook in China de aandacht voor kwaliteitscontrole en hygiënevoorschriften toeneemt, simpelweg omdat de Europese markt daarom vraagt.

Op de lange termijn wordt gember steeds populairder binnen de Duitse handel: “We zien nog elk jaar een lichte toename van de vraag (rond 10-15%), onder meer door kookshows en Aziatische restaurants.” De prijzen voor gember zijn over het algemeen normaal voor deze tijd van het jaar. “De gembermarkt is doorgaans stabiel, het hele jaar door. Soms is er een lichte afwijking als de retail een reclameactie heeft.

Verschillen tussen Peruaanse en Chinese handelswaar is er zeker, meldt de importeur. Gember uit Peru is wat smaller, kleiner en glanzender, die uit China is wat dikker met een matte schil. De Peruaanse waar is iets krachtiger van smaak. Teeltprojecten in Duitsland en omliggende landen springen de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. Importeurs zien echter op de lange termijn geen concurrentie voor de importwaar: “Men heeft ook in Griekenland geprobeerd gember grootschalig te telen en dit is jammerlijk mislukt.”

Frankrijk : Volumes beginnen af te nemen
Het aanbod is momenteel beperkt. Hierdoor zijn de prijzen erg hoog: een situatie die naar verwachting voort zal duren tot en met januari. “We naderen het einde van de Chinese volumes en ook het Braziliaanse seizoen loopt ten einde,” vertelt een importeur. “De maand januari is eigenlijk altijd ingewikkeld voor gember, omdat er dan maar weinig aanbod is.” De Chinese gember was dit jaar van goede kwaliteit.

Italië: Verse gember moeilijk te vinden, interesse groeit
China, Vietnam en India zijn de grootste producerende landen. In Italië wordt gember vooral gebruikt in gedroogde vorm, als vlokken of poeder. Verse gember is moeilijk te vinden, maar de interesse groeit. Journalisten van blogs en tijdschriften en voedseldeskundigen besteden aandacht aan de goede voedingswaarden, en consumenten gebruiken gember steeds meer voor thee en sappen.

De prijs voor gember is bijna jaarrond stabiel en varieert tussen de €1,80 en €2,30 per kilo. Gember wordt het meest verkocht in de herfst en de winter. In Italië wordt vooral geïmporteerd vanuit China, Brazilië, Thailand en Peru. In Italië zelf wordt het niet op grote schaal geteeld, maar wel in kleine tuinen, kassen, tunnels of door particulieren. Vier jaar geleden begon een bedrijf in de provincie Bergamo met de teelt van verse gember in kassen. Deze wordt tussen oktober en december geoogst en is bestemd voor de lokale markt.

Een gloednieuwe ontwikkeling op de Italiaanse markt is de geboorte van het Consorzio Zenzero Italiano: de eerste 100% made in Italy-toeleveringsketen die met zijn merk de kwaliteit en origine van het product garandeert. Het consortium zal bestaan uit grote groente- en fruitbedrijven zoals Valfrutta Fresco, Agrintesa en Del Monte in samenwerking met Agritechno Srl, dat het project creëerde. Eind 2019 zal het consortium de eerste gember vermarkten. De productie zal plaatsvinden bij verschillende Italiaanse bedrijven in verschillende teeltgebieden, met name in Centraal- en Zuid-Italië. Er zal zowel conventionele als biologische gember geteeld worden.

Verenigde Staten: Beperkte beschikbaarheid en hoge prijzen
“Momenteel is er minder gember uit Brazilië en China beschikbaar dan er was,” vertelt een importeur. “Er is nog maar weinig Chinees product op de markt. Als gevolg van een stijgende kostprijs zijn de prijzen hiervan de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen. De Chinese gember is bij aankomst behoorlijk nat en er schijnen kwaliteitsproblemen te zijn.”

“In Brazilië loopt het seizoen ten einde, wat zorgt voor lagere volumes. De kwaliteit was dit jaar goed.” Normaal gesproken worden de laatste Braziliaanse volumes in december of begin januari verstuurd. Rond dezelfde periode begint de binnenlandse aanvoer en de aanvoer vanuit andere landen op gang te komen. “Afgelopen januari kwam er door een slecht seizoen bijna niets vanuit Hawaï. Voor dit jaar worden soortgelijke problemen verwacht. Maar Thailand zou dit gat moeten kunnen vullen.” Thailand levert zo’n zes tot zeven maanden per jaar.

Peru levert momenteel biologische gember aan de VS. “Er kwam veel binnen via Miami en LA, maar dat begint af te nemen. “Peru schijnt met veel regenval te maken te hebben, waardoor ze minder kunnen verschepen.” Peru leverde dit jaar meer biologische gember dan voorheen. “Vorig jaar was de oogst heel klein. Als logisch gevolg heeft iedereen dit jaar meer geplant.”

De biologische Mexicaanse gember wordt dit jaar drie maanden eerder verwacht dan normaal. Dit zou grote veranderingen op de markt teweeg kunnen brengen. “Consumenten hebben voorkeur voor Peruaanse gember, dus het wordt interessant om te zien hoe dit uitpakt. De meeste handelaren van biologische gember hebben nu nog geen behoefte aan extra volumes. Dit zou de prijs kunnen beïnvloeden.” De grotere volumes vanuit Peru worden in juli verwacht.

China: nieuwe oogst komt binnenkort op de markt
In oktober begon het oogsten van de nieuwe gember voor het seizoen van 2019-2020 in China. Vorig jaar was er een groot deel van de oogst aangetast door de vele regen, waardoor er minder aanbod was op de markt. Dit jaar is de oogst ook aangetast door te droog weer en daardoor ongeveer met 15-20% gedaald. De prijs is momenteel erg hoog. Dit komt omdat het aanbod erg laag is en sommige bedrijven hebben al geen voorraad meer omdat ze die van het vorige seizoen al hebben verkocht. De nieuwe oogst moet eerst nog verwerkt worden voordat het op de markt kan komen. De nieuwe oogst zal in november, begin december op de markt komen. Of de prijs dan ook zal zakken is nog niet duidelijk, omdat de vraag in het buitenland en op de lokale markt nog erg hoog is.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt citroen