2018 was in Zwitserland een recordjaar voor bio-champignons, want met 604 ton werden er zoveel bio-champignons gekocht als in geen enkel ander jaar. De trend zet zich in het eerste halfjaar van 2019 voort. Zo werden er volgens cijfers van 'Nielsen Schweiz' tussen januari en juni 379 ton bio-champignons verkocht en daarmee 25% meer dan in het eerste halfjaar van vorig jaar. Bovendien vertoont zich sinds 2018 een trendommekeer bij de bio-prijs, blijkt uit prijsgegevens van het Zwitserse 'Bundesamt für Landwirtschaft' (BLW).
Gelijktijdig met de toenemende verkoophoeveelheden zijn de bio-prijzen in de periode tussen 2011 en 2019 continu gedaald. De hoogste waarde lag op 17,55 Zwitserse frank per kg (juli 2011). Bij conventioneel geteelde witte champignons (zonder discount-/premiumsegment) zijn de prijzen sinds 2011 daarentegen licht gestegen.
In de jaren 2016 en 2017 waren er zelfs momenten waarop conventionele champignons duurder waren dan bio-champignons. De reden van dit fenomeen is dat de conventionele champignons uit het normale prijssegment in Zwitserland overwegend uit binnenlandse productie stamden, terwijl bio-champignons daarentegen geïmporteerd werden, aangezien de Zwitserse bio-teelt nog opgebouwd moest worden. Omdat Zwitserland een duur productieland is, valt het verschil in de teeltkosten tussen de aangeboden bio-importproducten en de conventionele producten niet meer zo groot uit.
In december 2017 veranderde dit beeld zich. Bij een belangrijke retailer werd er bij het bio-aanbod aan champignons (wit en bruin) overgestapt op Zwitserse producten. De bio-champignons uit Zwitserse teelt realiseren sindsdien een hogere prijs. Dit is goed te zien in de ontwikkeling van de Zwitserse bio-prijs, die van november 2017 tot maart 2018 duidelijk steeg en daarmee de jarenlange neerwaartse ontwikkeling stopzette. Vergeleken hierbij maakten conventioneel geteelde champignons in deze periode geen soortgelijke prijsstijging door.
Maatschappelijk acceptatie voor een duurder bio-aanbod
De afzetcijfers van bio-champignons laten zien dat de overstap naar een duurder geprijsd aanbod in geen geval tot een daling van de vraag naar bio-champignons heeft geleid. Daarentegen laten de grotere bio-afzet in 2018 en het eerste halfjaar van 2019 zien dat het nieuwe lokale aanbod de consumenten een meerwaarde biedt. Sinds september 2018 komt reeds meer dan elke tiende verkochte champignon uit biologische teelt. Nu is het interessant om te kijken hoe de vraag zich verder zal gaan ontwikkelen richting de wintermaanden waarin normaal de afzet groot is.
Bron: BLW / Nielsen Schweiz