Op het bedrijf Loufontein, ten noorden van Villiersdorp in de Westkaap, is Sewis van der Horst op een missie om aan te tonen dat de benaming 'beginnende teler' nergens meer op slaat.
In 2016 sloot hij een huurovereenkomst met de regering voor de duur van dertig jaar en nam hij een groot deel van de hardfruitboomgaarden over en gaf hij zichzelf drie jaar om zijn turnaround strategie uit te voeren.
Hij is tevreden over de vooruitgang die hij heeft geboekt en de jury van de AgriSA New Harvest competitie lijken hier ook van overtuigd te zijn want ze riepen hem uit tot de landelijke winnaar.
Sewis en Henriette van der Horst tijdens de uitreiking van de award
Vorig seizoen bedroeg de opbrengst van een perceel Golden-appelen 90 ton per hectare. terwijl dit voorheen 47 ton was.
"Ik pas ervoor om een statistiek te worden en onderdeel te vormen van weer een mislukt landhervormingsplan," zegt Sewis. Hij groeide op als jongste van zes kinderen. Zijn ouders werkten als arbeiders op het steenfruit- en druiventeeltbedrijf Ladismith. "Ik ben zeer trots op mijn Ladismith roots. Ik wilde altijd al in de tuinbouwsector werken maar niet als arbeider. Ik volgde daarom een agrarische opleiding en begon voor mezelf."
Hij begon weliswaar voor zichzelf maar deed dat beslist niet alleen. Sewia benadrukt de rol die zijn strategische partners Two-a-Day, die zijn hardfruit verpakt,en Tru-Cape, de toonaangevende fruithandelaar, in zijn succes hebben gespeeld (rechts: de vroege oogst vorig jaar).
“De samenwerking met deze partners biedt mij zekerheid. Het is logisch om onderdeel uit te maken van een groter bedrijf waarvan je weet dat je fruit er in goede handen is. Bovendien hebben ze mij ook geholpen met leningen."
Hij is ook zijn buren enorm dankbaar voor hun steun en expertise.
Ideaal weer tijdens de bloei
Zijn perenoogst zal in de eerste week van januari beginnen, gevolgd door die van Royal Gala en Packham. Het weer tijdens de bloei was dit jaar perfect (een welkome afwisseling na het weer van vorig jaar) en de oogst ziet er zeer goed uit, zegt Sewis. Bij peren, en dan met name de vroege, probeert het bedrijf de aantallen naar niet meer dan 60 ton per hectare terug te brengen om de juiste maten te behouden. Momenteel dunt het bedrijf de kleine appel- en perenbomen uit.
Op het bedrijf bevindt zich ook een kleine nectarineboomgaard, die te weinig fruit oplevert voor de export. Over een week of twee zal de pluk van start gaan. Het fruit is bestemd voor de lokale retail maar het bedrijf overweegt voor de toekomst een mogelijke uitbreiding met vroege steenfruitrassen.
Landbouwdepartement van Westkaap speelde rol in succes
Het microklimaat in de regio is te heet om er alle tweekleurige rassen te kunnen telen die Sewis zou willen, zoals Pink Lady of Sundowner. "Het is niet zozeer dat de kleurontwikkeling wordt aangetast maar eerder het tempo waarin het fruit op kleur komt. Zodra het echt heet wordt, dan wordt de kleur van sommige rassen, waaronder Rosemarie-peren, gewoon 'weggebrand'."
Hij heeft Tru-Cape's onlangs geïntroduceerde Gala ras Bigbucks (vermarkt als Flash Gala) ook al aangeplant, een ras dat bekend staat om haar goede kleuring en hoge opbrengsten. Sewis financierde de uitbreiding met subsidies die hij ontvangt van het landbouwdepartement van de Westkaap.
"Net zoals andere bedrijven is ook mijn bedrijf gecertificeerd. Het fruit dat wij telen is gelijk van kwaliteit aan dat van andere teeltbedrijven. Niets aan mijn fruit wijst erop dat ik een 'beginnende teler' ben."
Voor meer informatie:
Sewis van der Horst
Loufontein
Tel: +27 28 840 3400
Email: [email protected]