Elk jaar worden telers van kastanjepompoen en butternut geconfronteerd met hetzelfde probleem. Aan het begin van het seizoen, in september, proberen alle telers zonder opslagcapaciteit hun producten op de versmarkt te verkopen. Tot november is het aanbod heel groot, terwijl de consumptie minimaal blijft tot op het moment waarop het kouder wordt. Om deze reden heeft de biologische groenten- en fruitproducentenorganisatie BioGaronne geïnvesteerd in opslagfaciliteiten, in het bijzonder in die voor squash. Dankzij die investering kunnen ze het hele winterseizoen squash aanbieden.
Kastanjepompoen wordt eind augustus/begin september geoogst. Een maand later is het tijd voor de butternutoogst. "Dankzij onze opslagcapaciteit hoeven we pas eind november/begin december met de afzet te beginnen. Dat is wanneer het aanbod daalt en de consumptiestijgt,” legt Jean Luc Charbonneau, directeur van BioGaronne, uit. Met behulp van de faciliteiten kan kastanjepompoen tot eind januari bewaard worden en butternut tot eind maart/begin april.
In 2015 heeft BioGaronne in de opslagfaciliteiten. Het bedrijf heeft nu een opslagcapaciteit van 400 ton. In 2020 moet de capaciteit zijn verdubbeld. Om de hele productieketen tot verpakking te kunnen beheren, heeft BioGaronne daarnaast in 2017 in een machine om squash mee te kunnen wassen, borstelen en drogen en in 2018 in een sorteermachine. Al deze professionele apparatuur, speciaal ontworpen voor squash, is geleverd door het Nederlandse Omnivent. Volgens Jean Luc is de kwaliteit ervan erg goed.
De teelt van de BioGaronne-squash gebeurt op basis van een contract met de telers. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de transportkosten bij het transporteren van de palletkisten, de opslagkosten en het realiseren van een technische monitoring van de verschillende teeltstadia. Alleen zo kan een homogene teelt worden gegarandeerd.
Drie belangrijke tendensen
BioGaronne is gevestigd in Lot-et-Garonne en levert het volledige assortiment aan regionale en seizoensgebonden biologische groenten en fruit. “De eerste tendens die we zien ligt in het feit dat er sinds 3 of 4 jaar een aanhoudende vraag naar biologische en lokale producten is. Mensen willen meer biologische en minder importproducten eten,” zegt Jean-Luc.
Een tweede interessante tendens op de biologische markt ligt in het feit dat supermarkten massaal belangstelling beginnen te tonen voor biologisch groenten en fruit. “Ik heb 20 jaar lang geweigerd om trays te maken, omdat het gebruik van plastic niet past bij onze biologische waarden. We hebben dus nooit veel met supermarkten gewerkt, omdat die voorheen alleen voorverpakte biologische producten geleverd wilden krijgen. Momenteel zien we een duidelijke verandering hierin ontstaan. Naar mijn mening is er geen toekomst voor voorverpakte groenten en fruit op de biologische markt.”
Een derde tendens die we de afgelopen 2 jaar hebben gezien ligt in het feit dat er een grote vraag vanuit de industrie is waargenomen voor grote biologische squash. "Deze pompoen wordt vers of diepgevroren gebruikt voor soepen, puree of potjes babyvoeding.”
Voor meer informatie:
BioGaronne
Vaste telefoon: 05 53 98 39 10
Mobiele telefoon: 06 75 03 33 53
[email protected]
www.biogaronne.info