Wetenschappers van de universiteit van Teheran hebben het effect van vier verschillende coatings onderzocht, waaronder chitosan, essentiële kruidnagelolie, chitosan nanodeeltjes en essentiële kruidnagelolie met chitosan nanodeeltjes (CEO-ChNPs of ingekapselde olie) op de houdbaarheid en kwaliteit van granaatappelpitten bij een bewaartemperatuur van 5 °C.
"Uit de resultaten bleek dat CEO-ChNPs de houdbaarheid van de pitten verlengde tot 54 dagen, terwijl de niet gecoate pitten al na 18 dagen niet meer te verhandelen waren vanwege schimmels. Aan het einde van de bewaartijd bleek dat de microbiële kwaliteit, het gewicht, het gehalte aan oplosbare stoffen, het gehalte aan zuren, de pH, het gehalte aan fenolen en anthocyanen en de antioxidant activiteit en sensorische kwaliteit aanzienlijk beter behouden waren bij de pitten die waren gecoat met CEO-ChNPs in vergelijking tot de niet gecoate pitten. De onderzoekers concludeerden dan ook dat CEO-ChNPs de meest effectieve coating is om de houdbaarheid en kwaliteit van granaatappelpitten te verlengen.
Bron: Nayeresadat Hasheminejad, Faramarz Khodaiyan, 'The effect of clove essential oil loaded chitosan nanoparticles on the shelf life and quality of pomegranate arils', 2020, Food Chemistry, Vol. 309, 125520.