Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogstraming aangepast naar een verbetering van 10% ten opzichte van vorig seizoen

Kleinere maten vroege Zuid-Afrikaanse pruimen, later in seizoen normale maten verwacht

Het seizoen van vroege Zuid-Afrikaanse pruimenrassen verloopt zonder veel problemen, zegt Charl Stander, hoofd kwaliteitscontrole bij Franschhoek Marketing/Freshness First. De aantallen voor de  export zullen naar verwachting ongeveer 10% hoger zijn dan vorig jaar, toen de oogst kleiner uitviel als gevolg van een hittegolf. 

De maten van de vroege rassen zijn kleiner omdat het fruit vanwege de late bloeiperiode en vroege oogst minder tijd had om tot ontwikkeling te komen. De oogst van de rassen Suplum41 en Suplum25 is al achter de rug en die van African Rose zal binnenkort beginnen. De exportcijfers van de vroege rassen overtreffen die van de voorgaande twee seizoenen. 

Vanaf nu verwacht Charl dat de maten weer op het normale niveau terug zullen komen omdat in december het ras Ruby Sun en eind deze week het ras Purple Majesty worden geplukt. 

"Al met al verloopt het seizoen in de Boland prima. Er zijn geen bijzondere weersomstandigheden geweest die gevolgen voor de oogst hadden kunnen hebben. In Klein-Karoo, en met name in de Lower Berg-irrigatiegebieden, zoals Robertson en Montagu, zijn de vooruitzichten wat beter dan vorig jaar. Er is ook meer water beschikbaar dan vorig seizoen. Meer in de richting van Calitzdorp en Ladismith is de situatie echter nog altijd ernstig," zegt hij.  

Hij merkt op dat de droge omstandigheden in Klein-Karoo er wel voor gezorgd hebben dat het fruit een hoog suikergehalte heeft (TSS) maar dat de aantallen zijn beperkt.

Problemen met fruitzetting bij een aantal rassen
Sommige pruimentelers merkten dat de fruitzetting in een aantal boomgaarden matig was, hetgeen zij toeschrijven aan problemen met kruisbestuiving. Charl is echter van mening dat het probleem werd veroorzaakt door klimatologische factoren tijdens de fruitzetting toen de weersomstandigheden slecht waren. Een paar uur slecht weer kunnen het bestuivingsproces al nadelig beïnvloeden waardoor de fruitzetting slecht is na een goede bloei.

De perioden met hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid aan het begin en einde van de bloeiperiode heeft de stuifmeelbuis uitgedroogd waardoor de bevruchting minder kans van slagen had. Dit geldt met name voor de rassen Angeleno, Sapphire en African Rose. ( Er zijn pruimentelers bij die melden dat zij hele boomgaarden zonder oogstbare pruimen hebben). 

Rassen die bloeiden halverwege het seizoen ondervonden geen gevolgen omdat grote delen van de Boland profiteerden van natte en mistige omstandigheden tijdens de fruitzetting. 

"Wanneer de temperatuur oploopt tot boven de 28°C, dan verwacht je als teler een matige fruitzetting. Nu liep het kwik tijdens de bloei zo nu en dan op tot maar liefst 36°C in Klein-Karoo, vandaar dat we dit wel hadden verwacht. Telers moeten goed nadenken voor ze besluiten om hele boomgaarden van bepaalde rassen te rooien die voorheen jaar na jaar bewezen hebben betrouwbaar te zijn. Tenzij ze geplant werden zonder de juiste bestuivers, want ook dat komt af en toe voor."

 

Voor meer informatie:
Charl Stander
Freshness First
Tel: +27 21 876 3140
Email: [email protected]

Publicatiedatum: