Het zuidelijke halfrond is al een tijdje uit de roulatie als het aankomt op sinaasappelen. In alle productieregio’s lijken de volumes tegen te vallen ten opzichte van het vorige seizoen. In veel landen heeft men te maken met een vertraging van het seizoen omdat de kleuring van het fruit nog onvoldoende is voor de markt. Dit was het geval in Californië, Egypte en Italië. Zowel de lagere oogst en de slechte kleuring van het fruit hebben te maken met de temperatuur en de droogte.
Nederland: Steeds meer vraag naar Spaanse Salustiana's
Het seizoen voor Zuid-Afrikaanse perssinaasappelen loopt op zijn einde. De aanvoer van Spaanse Salustiana's vanuit het noorden is al gestart, maar in het zuiden is men door regenval nog niet gestart met de oogst. Wel komt er steeds meer vraag naar Spaanse Salustiana's. De afzet van handsinaasappelen verloopt volgens een Hollandse importeur moeizaam, ook zijn er veel kwaliteitsverschillen in de markt.
Duitsland: Nog geen kerstdrukte voor sinaasappelen
In Duitsland is de kerstafzet langzaam maar zeker begonnen: Spanje voert momenteel de ranglijsten aan, gevolgd door onder meer Italië, Griekenland en Turkije. Ondanks de beginnende kerstdrukte is er sprake van een normale marktsituatie, aldus een groothandelaar die voornamelijk Spaans citrus afzet. “Momenteel verhandelen we met name Navelina-sinaasappelen, in de loop van december zullen we ook wat meer Navel-handsinaasappelen en Salustiana-perssinaasappelen binnenkomen. Ik kan niet anders zeggen dan dat de kwaliteit vooralsnog niks te wensen overlaat. Zodra de volumes nog wat omhoog gaan, zal de prijs normaliter iets naar beneden worden bijgesteld.”
Ook bio-sinaasappelen komen momenteel op de markt, onder meer uit Griekenland. Het seizoen ging door de weersomstandigheden tijdens de bloeitijd halverwege november pas van start, enkele weken later dan normaal. Niettemin ziet men een jaarlijkse stijging aan volume, met name op de Zwitserse markt, waar bio-citrus rap terrein wint. “We hebben nu al 30% meer bestellingen dan afgelopen jaar”, aldus een leverancier bij aanvang van de Griekse citruscampagne.
Frankrijk: Spanje aan de markt, Marokko vult aan
Drie weken geleden stopte het Zuid-Afrikaanse seizoen en sindsdien vullen de Spaanse sinaasappelen de Franse markt. Er zijn wat problemen met de kleuring van het fruit maar de brixwaarden zijn oké. De Spaanse productie is dit jaar niet groot en de maten zijn klein. De eerste Marokkaanse sinaasappelen verschijnen ook al op de markt maar de kwaliteit is nog niet goed genoeg aan het begin van het Marokkaanse seizoen.
Spanje: Minder volume op de markt
Dit jaar is er sprake van een reductie van de Spaanse citrusoogst. De impact op de mandarijnen en clementines (-35%) is daarbij groter dan bij de sinaasappelen (-15 à -20%). De vraag naar citrus is veel groter dan de voorraad waardoor de prijzen per week stijgen. Door een kleinere reductie van de oogst zijn de prijzen voor sinaasappelen stabieler. Vorig seizoen waren het vooral de sinaasappelen die goed verkochten maar dit jaar spelen de clementines de hoofdrol. Op het moment zijn het vooral de Navelina’s die beschikbaar zijn op de markt. De overgang van het zuidelijk halfrond naar het noorden is voor de Spaanse handelaren goed verlopen. Landen als Zuid-Afrika en Egypte zetten immers ook geen grote hoeveelheden sinaasappelen af op de markt.
Italië: Kleuring laat op zich wachten
Het sinaasappelen seizoen noteert een onbevredigende opbrengst hoewel de kwaliteit goed is. Bij enkele telers op Sicilië heerst er optimisme omdat zij wel voldoende volume hebben. De Italiaanse sinaasappelbomen worden gedecimeerd door het Tristeza virus. Dit virus verspreidt zich over het hele Siciliaanse eiland. Ongeveer 5000 hectare aan citrus is zo verloren gegaan en vervangen door nieuwe variëteiten die resistent zijn tegen het virus. In totaal bestaat het areaal aan sinaasappelen in 2017 uit 49.000 hectare op Sicilië waarvan bijna de helft zich situeert in Catania.
“Italiaanse sinaasappelen kleuren niet goed en dat veroorzaakt een schaarste op de binnenlandse markt,” vertelt een teler uit Taranto. “De prijs op de groothandelsmarkt zit tussen de 0,50 en 0,75 €/kg. De hoge temperaturen in oktober en begin november hebben de oogst vertraagd met zeker twee weken. Het duurt zeker nog zo’n 15 dagen voordat de citrus geschikt is voor de markt.” Door deze problemen verwacht men een daling van 30% in het volume sinaasappelen uit Italië. Prijs en verkoop zijn op het moment bevredigend.
Egypte: Navel-seizoen korter dan gedacht
Het seizoen voor Egyptische Navels is met twee weken vertraagd en dat maakt het seizoen kort. De Navels worden uit de markt gedrukt als de Valencia’s midden januari op de markt komen. De vertraging is te danken aan een slechte kleuring van het fruit. Het korte seizoen kan leiden tot competitieve prijzen. Naast de binnenlandse concurrentie heeft men ook te maken met concurrentie uit Spanje, Marokko en Zuid-Afrika.
China: Oogst valt lager uit, productiekosten nemen toe
De tijd van het importeren van grote volumes sinaasappelen is over, momenteel komen er grote hoeveelheden Chinese sinaasappelen en mandarijnen op de markt. Veel productiegebieden in China hebben geleden onder droogte in de tweede helft van het jaar, waardoor dit jaar de grootte van de sinaasappelen wat klein uitvalt. Ook is in sommige gevallen de oogst hierdoor wat afgenomen. Verder heeft het ervoor gezorgd dat sinaasappelen en mandarijnen wat later rijpten en daardoor kwamen deze later op de markt dan vorig jaar. Een andere reden voor een kleinere oogst is de vele regen in de eerste helft van het jaar, die de bloesemperiode van de sinaasappelen heeft beïnvloedt.
De prijs voor sinaasappelen is hoog vergeleken met andere jaren. Dit komt omdat de productiekosten voor sinaasappels zijn toegenomen, maar ook omdat huanglongbing een sterke invloed heeft op de Chinese markt. Zo heeft deze infectie veel Chinese productiegebieden geïnfiltreerd de laatste jaren, waardoor de oogst flink is afgenomen. Naast productie voor de eigen markt exporteert China ook veel van zijn mandarijnen en sinaasappelen naar Zuidoost-Aziatische landen. De Chinese producten doen het daar goed, dus elk jaar neemt de vraag ook toe uit deze gebieden.
Zuid-Afrika: vroege Navels nauwelijks nog lucratief
Het seizoen voor Zuid-Afrika is voorbij. Het totaal aan 24,3 miljoen kartonnen (15 kg) aan Navels was 10% lager dan men had ingeschat. Nederland blijft de belangrijkste importeur met 57.000 ton. De export van Valencia’s was ook lager dan gedacht. Men verwachtte een export van 52,9 miljoen kartonnen, het werden er 46,8 miljoen terwijl men vorig jaar nog 54,4 miljoen kartonnen Valencia’s exporteerde. De vraag naar Zuid-Afrikaanse Navels verdampte door het aanbod van late rassen uit Spanje en Valencia’s uit Egypte. Terwijl de vroege Turkse Navels weer druk legde op de late Valencia’s uit Zuid-Afrika.
De Valencia’s doen het beter dan de Navels. Vooral bij de telers die de juiste maten hadden voor de verwerkende industrie. Er was zelfs een periode dat men bijna elke prijs voor Valencia’s van de juiste maat kon vragen.
De noordelijke Senwes-regio zag een reductie in de Navels door hagel, slechte kleuring en waarschijnlijk ook de naweeën van het beurtjaar vorig seizoen. De schattingen houden het op een daling van 27%. In de Oost-Kaap had men ook moeite kleur te krijgen op de late Navels en had men, net als in de West-Kaap, te maken met windschade aan het fruit. In de West-Kaap noteerde men ook nog eens gigantische formaten van Navels in sommige blokken ‘zo groot als een struisvogelei’ die ontstonden na het herstel van de droogte. In het algemeen zijn de vroege Navels steeds minder lucratief voor Zuid-Afrikaanse telers die precies in het seizoen van de Egyptische Valencia’s zitten. Doorheen het land worden de vroege navel-boomgaarden dan ook verwijderd.
Chili: Wachten op seizoen 2020
Het seizoen voor Zuid-Amerika is al maanden voorbij en het is nog te vroeg om iets te zeggen over de vooruitzichten voor het seizoen in 2020. Voor het seizoen 2019 was het volume wat kleiner dan in 2018 maar dat laatste jaar noteerde dan ook een recordoogst. De Chileense sinaasappelen concurreren op de markt met Valencia’s uit Californië en Navels uit Zuid-Afrika.
Verenigde Staten: Laat maar beter voor Amerikaanse sinaasappelen
Momenteel zijn de voorraden stabiel op de Noord-Amerikaanse markt. In Californië is men met de Navel sinaasappelen begin november begonnen en worden de laatste Valencia’s verpakt. Later komen de Cara Cara en Minneola's aan de beurt. Volgens een handelaar zijn de volumes ongeveer gelijk aan vorig jaar. Dit jaar zijn de formaten vooral beter. In Florida is men op het moment bezig met Navel en Hamlin sinaasappelen. Hier is de oogst ook beter dan vorige jaren. Twee jaar geleden teisterde orkaan Irma deze regio.
Hoewel de oogst enigszins vertraagd is door onvoldoende kleuring en/of suikers in Californië is de smaak volgens de telers beter dan vorige jaren dankzij een milde zomer en een koele herfst. In Florida is het seizoen ook vertraagd omdat het fruit nog te klein van formaat is.
De vraag op de markt is momenteel fatsoenlijk. Bepaalde importproducten als de Midnight Valencia’s zijn nog altijd op de markt. De telers uit Florida en Californië zien ieder jaar importcitrus uit landen als Mexico, Zuid-Afrika, Chili en Peru. Voor de VS moet de markt weer gaan aantrekken in december. De prijs is momenteel gedaald met ongeveer 15% ten opzichte van vorig jaar.
Australië: Export naar China groeit
De belangrijkste exportmarkt voor Australische sinaasappelen is China met 26% van de totale export, zo’n 50.204 ton aan sinaasappelen. De tweede bestemming is Japan. Het piekseizoen van de Australische Valencia’s staat voor de deur en is goed voor 13% van het totale volume. De belangrijkste variëteit is echter de Navel die in de winter wordt geteeld. In totaal werd er zo’n 52.089 ton sinaasappelen geteeld in 2018 met een waarde van € 229 miljoen.
Volgende week: Overzicht wereldmarkt zoete aardappel