Hogere opbrengsten, maar met uitdagingen op het gebied van het weer. Dit is wat het Poolse blauwe bessenseizoen goed samenvat. Onvoorspelbare hitte en een gebrek aan seizoenarbeiders lieten het hele seizoen bijna in de soep lopen, maar dankzij nieuw areaal en rassen had het seizoen nog genoeg te bieden.
Mateusz Pilch van de Poolse Berrygroup zegt dat het seizoen voor Poolse telers vrij goed was, maar wel met enkele uitdagingen: "Voor ons was het blauwe bessenseizoen een goed seizoen. Dit jaar hadden we hogere opbrengsten, omdat de hoeveelheid fruit die we van nieuwe struiken plukken elk jaar toeneemt. Nieuwe rassen helpen ons ook om de totale opbrengst en de kwaliteit van onze bessen te verbeteren. Bovendien verbeteren we onze teeltmethoden voortdurend. Zo hebben we dit seizoen met succes een nieuw 100% ecologisch substraat voor containers, Carbomat, in gebruik genomen. We hadden wel te maken met onvoorspelbaar weer in de vorm van enorme hitte en een aantal hagelbuien. De voorjaarsvorst in Polen maakte het ook moeilijk."
De grootste markten voor de Poolse blauwe bessen bevinden zich in Europa en Pilch ziet een trend in de groei van de blauwe bessenconsumptie. "Het VK, Scandinaviƫ en Duitsland zijn nog steeds de belangrijkste markten voor onze blauwe bessen, maar er verandert vandaag de dag veel. We zien een zeer dynamische consumptiegroei in Centraal- en Oost-Europa, dus we willen onze verkoop hier verder ontwikkelen. Landen als Polen, Tsjechiƫ, Slowakije, Roemeniƫ en de Baltische staten hebben onze aandacht zeker getrokken. Ik zou zeggen dat de prijzen voor fruit van goede kwaliteit vrij stabiel zijn, er is een daling tijdens de oogst en een prijsstijging wordt meestal rond september gezien.
De belangstelling voor de biologische teelt neemt in Polen toe en dat geldt ook voor blauwe bessen. Hoewel ze zelf geen biologische teelt hebben, vertelt Pilch dat ze meerdere nieuwe teeltmethoden testen en verpakkingen met minder plastic gebruiken: "Naast het eerder genoemde Carbomat-substraat gebruiken we humuszuren. Vooral een extract van bruinkool - carbohumic om het stikstofverbruik te verlagen, het organische gehalte in de bodem te verhogen en de planten te versterken tegen stressvolle omstandigheden zoals het weer, waterschaarste, ziekten, ongedierte, enzovoort. Om aan de vraag van onze klanten te voldoen, wordt het meeste fruit verpakt met een topseal machine. Op deze manier kunnen we de hoeveelheid plastic die in onze verpakkingen wordt gebruikt aanzienlijk verminderen. Hopelijk kunnen we snel beginnen met het verpakken in volledig recyclebare bakjes."
Voor meer informatie:
Mateusz Pilch
Berry Group
Tel: +48 696 069 674
Email: [email protected] www.berrygroup.eu www.berrygroup.eu
Carbohort Sp. z o.o.
Tel: +48 518 034 023
Tel: +48 506 383 715
E-mail:
[email protected] www.carbohort.com www.carbohort.com