Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Preiss, Preiss Agrar, Handel & Beratung e.K.:

"Zo een spannende marktsituatie bij de uien zien we niet elke dag"

Het Spaanse seizoen voor importaardappelen begint pas echt midden februari. Desondanks kijkt men nu al met spanning uit naar het komende jaar, verraadt  Jan Preiss van het gelijknamige bedrijf uit Ebstorf. "Voor die tijd zullen er alleen wat kleinere hoeveelheden uit Cyprus beschikbaar zijn voor de kersthandel."

De aardappelimport voor de Europese retail begint gebruikelijkerwijs midden februari met voornamelijk producten uit Egypte en deels ook uit Marokko. Eind maart volgt Israël en vanaf begin mei is Spanje een noemenswaardige leverancier, zegt Jan. "We hadden in 2019 een gemiddelde aardappeloogst in Europa, de vraag naar importproducten zal in 2020 daardoor vermoedelijk minder groot zijn. De hitte, droogte en daarmee verbonden extreem kleine oogst in 2018 had in het eerste halfjaar van 2019 voor een buitengewone situatie op de Europese aardappelmarkt gezorgd." Men is voorzichtig optimistisch in de importsector, aangezien er ook dit jaar weer op enkele plaatsen problemen met het weer waren: "We kunnen bovendien de opslagkwaliteit van de binnenlandse oogst op dit moment nog niet inschatten. Deze zal echter zeker niet zo goed zijn als in een evenwichtig vegetatiejaar."

Al het andere kan men tot nu toe nog niet inschatten, weet Jan: "De retail maakt veel beslissingen spontaan en zo kunnen we niet met vaste afspraken met betrekking tot hoeveelheden werken, maar moeten we ons oriënteren aan de dagelijkse handel. We bereiden ons dus in zoverre voor dat we aan de voorwaarden voor een breed opgesteld aanbod voldoen en zo ook alle aanvragen kunnen bedienen."

Deze onzekerheid over de markt is er ieder jaar weer – een uitzondering was ook hier het importjaar 2019: "Het was duidelijk dat er in Europa te weinig producten zouden zijn en importeren noodzakelijk zou zijn. We hebben echter ook altijd een bepaalde verwachtingshouding wat onze vaste klanten betreft en daarmee ook een planning met een bepaalde grootte."

Uienexport naar Azië
Momenteel is de uienmarkt bijzonder opvallend, merkt Jan: "Er is momenteel een grote vraag naar Europese uien vanuit India, Bangladesh en Sri Lanka. Deze landen dekten hun behoefte aan uien traditioneel met producten uit India. Om de binnenlandse prijzen laag te houden gelden er daar momenteel echter exportbeperkingen." Hierdoor is er veel behoefte aan producten uit Egypte en Nederland. "Dat is een spannende marktsituatie, die we zo niet elke dag zien."

Aangezien de alternatieven producten met gebreken betreffen en de vraag naar verhouding groot is, stijgen de prijzen snel de lucht in, aldus de handelaar. "De totale logistiekkosten van de levering naar India, Bangladesh of Sri Lanka zijn natuurlijk bijzonder hoog. Het is dan ook de vraag hoe lang deze landen de hoge prijzen voor de producten zullen kunnen betalen. Ook de containerbeschikbaarheid is in deze mate überhaupt niet gegarandeerd. Maar tot dan is de situatie voor Europese exporteurs natuurlijk gunstig."

Voor meer informatie:
Jan Preiss
Preiss Agrar, Handel & Beratung e.K.
Brüggerfeld 36
D-29574 Ebstorf
Telefoon: +49 5822 947483
E-mail: [email protected]    
Web: www.preissagrar.eu  

Publicatiedatum: