Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lage prijzen voor massaproducten zorgen voor barsten in het systeem

Veranderingen op til in de Spaanse groentenmarkt

“De groentenmarkt is aan het veranderen. Wat men vandaag beslist en teelt, kan er binnen vijf jaar best heel anders uitzien. Massaproducten zoals ijsbergsla bieden al jaren geen winstgevende prijzen meer. Dat zorgt voor barsten in het systeem zoals we het nu kennen”, zegt Pascual Blanco Zapata, directeur van de coöperatie Hortamira in de Spaanse provincie Murcia.

“Het seizoen is begonnen met minder volumes. In feite moet het nog echt uit de startblokken schieten. Vanaf januari verwachten we dat alles op z’n pootjes terechtkomt, maar ons gebied is hard getroffen geweest door de overstroming van het afleidingskanaal Taag-Segura”, legt de directeur uit.

De toekomst is aan de specialties 
“Dit jaar hebben verschillende conventionele teeltbedrijven de boeken moeten neerleggen door aanhoudende verliezen. Slasoorten zoals mini-romaine of ijsberg zijn niet winstgevend, ze zijn een vlucht vooruit. Het alternatief moeten we misschien zoeken in producten met een lagere consumptie en in specialties”, zegt Pascual Blanco.

“Afgaande op het gemiddelde van de laatste tien jaar kun je zeggen dat we ons brood kunnen verdienen met de paprikateelt. Het is een stabiele monocultuur in onze regio, zowel qua oppervlakte als op het gebied van prijzen. Het water kost ons evenwel heel wat hoofdbrekens. Op dat vlak hebben de Vitalis-zaden een belangrijke rol gespeeld in de bioteelt. We hebben nu een vlotte toegang tot biologische paprikazaden", legt Pascual Blanco uit.

Hortamira zet in op biologische en biodynamische teelt: “Destijds kozen we volop voor bioteelt met het oog op de toekomst. Misschien leggen we ons ook meer toe op de biodynamische teelt maar de markt is beperkt en het prijsverschil compenseert de benodigde investeringen niet omdat een hoog percentage van de biodynamische productie uiteindelijk niet op de markt wordt gebracht als Demeter”, vertelt Zapata.

"Concurrentie is niet meer dan een evolutie"
De teeltbedrijven van Hortamira bevinden zich in de provincie Murcia en de Spaanse coöperatie exporteert naar de rest van de EU en aangrenzende landen. Over de concurrentie van derde landen zegt Pascual zegt dat die niet meer is dan een evolutie.

“De toename van het areaal van onze coöperatie is afhankelijk van nieuwe lidmaatschappen. In onze regio, in tegenstelling tot Almería, gaat verandering traag. We staan open voor nieuwe leden, we zijn geïnteresseerd”, zegt Pascual Blanco uitnodigend.

De coöperatie werd opgericht in 1981 en heeft momenteel 75 leden die samen 550 hectare bezitten. 30% van het areaal is conventionele teelt en 70% ecologisch, waarvan 8% gecertificeerd is als Demeter, 45% Naturland en 10% Biosuisse.

 

Voor meer informatie:
Hortamira S. Coop. S.L.
Ctra. San Cayetano s/n
El Mirador - San Javier (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 174 192
www.hortamira.coop

Publicatiedatum: