De derde editie van FuturPera, die van 28 tot 30 november werd gehouden, zit er weer op. De vakbeurs heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een belangrijk evenement voor de internationale sector.
"Samen met CSO Italië hebben we hard gewerkt aan het organiseren van conferenties die antwoorden zouden geven op de voornaamste problemen waar de sector mee te maken heeft en ik denk dat we hierin geslaagd zijn. We startten donderdag met een analyse van de perenteelt in Australië om oplossingen te vinden die ook in onze regio bruikbaar zouden zijn. We richtten ons ook op perenroest en de uitkomsten van universitaire onderzoeken op dit vlak en de bestrijdingsstrategie die vanaf volgend jaar in Emilia-Romagna zal worden toegepast," vertelt Albano Bergami, vice-voorzitter van OI Pera.
"Tijdens de conferentie over de bruingemarmerde schildwants bleek dat Italië wereldwijd op het hoogste niveau onderzoek doet naar de bestrijding met innovatieve systemen, variërend van de inzet van natuurlijke vijanden tot aan de ontwikkeling van passieve afweertechnieken, zoals netten. De conferentie, die gewijd was aan nieuwe markten, was ook van belang en vormde de gelegenheid bij uitstek om de vooruitgang die is geboekt met op het gebied van het exportprotocol voor de Chinese markt toe te lichten."
"Uiteraard zijn er ook nog steeds problemen: één hiervan is het gesegmenteerde aanbod. We hebben behoefte aan een grootschalige samenwerking zonder onderscheid tussen kleine en grote bedrijven. De hele sector moet zich verenigen."
"150 innovatieve bedrijven namen aan de vakbeurs deel en dat zijn er 30% meer dan vorig jaar, evenals een groot aantal telers, waarvan 8% afkomstig was uit andere werelddelen. Zo'n 2.500 mensen bezochten de World Pear Forum-conferenties en bijeenkomsten."