Tholen - Nederland neemt in schooljaar 2019-2020 voor het elfde jaar deel aan de Europese schoolfruitregeling. Hiermee wil de overheid (via de RVO) kinderen de consumptie van groente en fruit bij schoolkinderen stimuleren. Dit jaar vraagt ze de leveranciers ook extra te letten op het aanbieden van groenten in het pakket. “Het is belangrijk om kinderen verschillende soorten groenten en fruit te laten proeven. Zo maken kinderen kennis met veel verschillende smaken en structuren. Soms zijn kinderen pas gewend aan een onbekende smaak na tien tot vijftien keer proberen!”, meldt de overheid op de website EU-schoolfruit.nl
Levering schoolfruit (r) door Willem Dijk AGF
Het programma is half november gestart, alle leveranciers leveren iedere week een vast ‘recept’ met verdeelvoorschriften. Het programma begon bijvoorbeeld met 1 galiameloen per 8 leerlingen, 1 sinaasappel per 2 leerlingen en 1 appel per leerling. De week erna maakten leerlingen kennis met peer, komkommer en waspeentjes en deze week smullen kinderen van een banaan, kaki en mandarijn.
Willem Dijk AGF is een van de acht leveranciers van schoolfruit programma. “De laatste jaren is Willem Dijk AGF bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Enkele voorbeelden hiervan zijn de zonnepanelen die inmiddels op het dak liggen en een duurzame en energiezuinige uitbreiding van het bedrijfspand en nieuwe Euro6 vrachtwagens. Het EU-schoolfruitprogramma past ook in deze ontwikkeling. Als Willem Dijk AGF zijnde, hechten we veel waarde aan gezonde voeding, vooral bij jongeren, die hebben immers de toekomst. Via het EU schoolfruitprogramma kunnen wij een steentje bijdragen om de jeugd in Nederland kennis te laten maken met diverse soorten groenten en fruit ter bevordering van een gezond eetpatroon. Tevens is dit programma een mooie, gezonde en verantwoorde manier om te groeien”, vertelt Willem Dijk (jr.).
Ook Gebrs Van Aarle is leverancier van het schoolfruitprogramma. “Het initiatief van de Europese gemeenschap om schoolkinderen te stimuleren (meer) fruit en groenten te eten is onze belangrijkste motivatie geweest om erkenning aan te vragen. Gebrs van Aarle is nu voor het tweede jaar erkend als leverancier van EU-Schoolfruit. In het schooljaar 2018-2019 hebben we ruim 300 scholen (ongeveer 52.000 leerlingen) 20 weken voorzien van EU-Schoolfruit (en -groenten). Dit schooljaar mogen we opnieuw gedurende 20 weken een groot aantal scholen voorzien van EU-Schoolfruit en daar zijn we best trots op”, vertelt Han Ploegmakers, interim commercieel manager bij Van Aarle.
Meer dan de helft van alle basisscholen heeft minstens één keer meegedaan aan het EU-schoolfruitprogramma: in totaal 5500 scholen
Aan de deelname van het schoolfruitprogramma zijn een aantal regels verbonden. Zo dient een leverancier akkoord te gaan met een vergoeding van 23 cent per portie. Hiervoor dient de leverancier de groenten of het fruit in te kopen en te bezorgen op de scholen die op willekeurige wijze door het RVO aan de leverancier gekoppeld worden. Elke EU-schoolfruit leverancier krijgt scholen door het hele land toegewezen en heeft geen invloed op deze toewijzing. Scholen hebben zich kunnen inschrijven om deel te nemen aan het EU schoolfruit programma. De afgelopen jaren hebben zich meer scholen ingeschreven dan dat er subsidie beschikbaar was. Door middel van een loting wordt er bepaald welke scholen het komende jaar in aanmerking komen voor het schoolfruitprogramma.
Ouders helpen mee met het schoonmaken en verdelen van de geleverde groenten en fruit
Scholen zijn niet de gebruikelijke klant om als groothandel direct te beleveren. Je kunt ze ook niet binnenhalen door onderscheidend vermogen of werving. “Scholen worden aan een leverancier gekoppeld. Scholen hebben dus geen invloed op de leverancier van wie ze hun schoolfruit geleverd krijgen en leveranciers hebben geen invloed op de scholen die ze krijgen toegewezen. Tevens bepaalt de schoolfruitleverancier welke soorten groenten en fruit er geleverd wordt zolang het aan de eisen van het RVO voldoet qua kwaliteit en diversiteit. Dit waarborgt een goede kwaliteit van de geleverde soorten en voor een divers aanbod aan de leerlingen om er zo voor te zorgen dat de leerlingen kennis kunnen maken met een brede variatie aan verse producten”, legt Willem uit. Over het algemeen zijn scholen tevreden klanten. “Er zijn wel eens discussies over de hoeveelheden maar dat wordt altijd door uitleg opgelost. Meestal volgen de scholen de fruitvoorschriften van het RVO niet op, waardoor ze denken te weinig te hebben.”
Ook bij Van Aarle verloopt het contact met scholen goed. “Voor de regeling hebben we een speciaal telefoonnummer geopend waarop de scholen contact met ons kunnen leggen. Daarnaast kunnen de scholen op een speciaal voor het EU-Schoolfruit ingerichte site inloggen en op deze manier vragen en of opmerkingen plaatsen. Die site is overigens gemaakt en wordt beheerd door het ‘Team Smaaklessen en EU-Schoolfruit’, een onderdeel van de Wageningen University & Research, die ook lesmateriaal en dergelijke heeft ontwikkeld voor het programma. Er komen natuurlijk wel eens opmerkingen over de levering vanuit de scholen, discussies daarover hebben we gelukkig nooit. Mede doordat we met een vast routeschema en een vaste chauffeur/bezorger werken vallen deze klachten erg mee. Naast voorgaande komt dat ook doordat Gebrs van Aarle ook met schoolfruit geen enkele concessie doet op kwaliteit en we ruim boven de gestelde kwaliteitsnormen uitleveren. Samen met onze (vaste) leveranciers en telers plannen we zo goed mogelijk vooruit zodat we bij problemen met beschikbaarheid of kwaliteit ook erg snel kunnen overschakelen naar evt een ander product”, besluit Han.
Acht leveranciers zijn geselecteerd voor het leveren van schoolfruit. Deze worden door het RVO gekoppeld aan scholen door het hele land
Voor meer informatie:
Willem Dijk
Willem Dijk AGF
De Ossenboer 2
7547 SJ Enschede
T: 053 486 47 50
[email protected]
www.willemdijk.nl
Gebrs van Aarle
Tel: +31 (0)73 5441919
Vittoria Roitero/Han Ploegmakers
[email protected]
www.gebrsvanaarle.eu