Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers maken zich grote zorgen over Brexit

"Zonder arbeidersmigranten heeft de Britse glastuinbouw een enorm probleem"

In 1911 belegden een groepje tuinders uit de Lea Valley, een gebied ten noorden van Londen, een eerste vergadering. Later zou dat uitgroeien tot de Lea Valley Growers' Association, een club telers die met ruim 80 miljoen komkommers en 17 miljoen paprika's per jaar, zo'n 75 procent van de Britse teelt produceren.

Ruim een eeuw na dato kijkt de vereniging in deze video terug op de rijke historie. Van oudsher werden vooral bloemen werden geteeld, zoals rozen en anjers, maar de groententeelt nam een steeds grotere rol in. De zwart-witfoto's van mannen met strenge snorren maken plaats voor interviews met de huidige generatie telers: Joe Colletti van Glinwell Plc, Paz Milazzo van UK Salads, Steve Cornwell van MBJSC Produce Ltd, Paul Rochford van Joseph Rochford Gardens, Jimmy Russo van de VGS en VGN groep, en Edward Udyanskyy van Essex Growers Ltd.

Hun zorgen over het vinden van goed personeel komt uitgebreid aan bod. De glastuinbouw is altijd een sector geweest waar arbeiders van buitenaf aan het werk waren. Voor de Oost-Europeanen waren het de Italianen en daarvoor kwamen Denen naar de Groot-Brittannië om in de kassen te werken.

Hoe dat zal gaan na de Brexit zorgt voor hoofdbrekens. "Als deze mensen dan niet meer komen hebben we een enorm probleem. Dan zullen we de industrie moeten inkrimpen", zeggen ze. Hulp van de overheid is nodig om dit probleem op te lossen. "We hebben geen enkel idee waar het naartoe gaat met dit land. Niemand heeft ergens vertrouwen in, niemand wil geld uitgeven en dus wordt er nauwelijks geïnvesteerd." 

Hoop op lokaal personeel is er nauwelijks. Zij vinden het werk te zwaar en de kassen te heet. En als ze toch aan het werk gaan hebben ze het algauw bekeken. Een teler zegt tot zijn spijt maar twee Britse werknemers te hebben. 

De Lea Valley Association steekt veel tijd in het promoten van de sector. Van de Britten in de omgeving weten er maar weinig dat we hier zitten. Die onbekendheid geldt ook de Britse regering. De hoge heren uit Westminster moesten maar eens een kijkje komen nemen in de kassen van Lea Valley, meent een van de telers. Hij duwt ze maar wat graag een schaar in handen om een dagje mee te helpen met oogsten. "Dan kunnen ze zien hoeveel werk erbij komt kijken en wat er gebeurt als we geen arbeiders vanuit Europa kunnen halen. Als we door arbeidstekorten lokaal niet meer kunnen produceren, dan moeten we alles importeren wat waarschijnlijk nog veel duurder is."

Voor meer informatie:
Lea Valley Growers Association
www.lvga.co.uk