Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alain Tulpin, Tulpin Group

"Dalende aardbeienprijzen hebben weerslag op import Egyptische aardbeien"

Tholen – “Tot en met woensdag 4 december is er veel aanvoer geweest van Egyptische aardbeien. Voor de komende dagen staan er wat lagere volumes op de planning, omdat de Belgische en Nederlandse aardbeien in prijs zijn gezakt en dat heeft zijn weerslag op de markt”, vertelt Alain Tulpin van Tulpin Group. “Twee weken terug lagen de prijzen rond de 11 euro voor een kilo Belgische aardbeien. Daardoor is men in Egypte vroeger begonnen met exporteren om toch een graantje mee te pikken van die hoge prijzen.”


Foto: Marcel Buelens, CEO Ostend Airport

Hoewel er nog voldoende vraag is naar aardbeien is volgens Alain de Kerstverkoop nog niet echt op gang gekomen. “We verwachten dat over een weekje de vraag voor Kerst op gang begint te komen. De kwaliteit van de Egyptische aardbeien is over het algemeen goed te noemen, echter door de hoge prijzen van twee weken geleden zijn sommige telers te vroeg begonnen met plukken, wat een negatief effect had op de kwaliteit. Gelukkig zijn er ook een hoop telers die zich wel hebben gehouden aan de correcte standaard.”

Invoerrechten
“Het areaal aardbeien neemt in Egypte nog altijd toe, maar men begrijpt wel dat de vraag niet meer zo hard groeit als een aantal jaar geleden. De productie is vorig jaar met 50% gestegen waardoor de exporteurs vorig jaar voor het eerst over hun exportquota zaten. Daarom moest er aan het eind van het seizoen invoerrechten betaald worden over de Egyptische aardbeien, terwijl de Marokkaanse en Spaanse aardbeien binnenkomen zonder invoerrechten”, vervolgt Alain.

Rusland
“Engeland is nog altijd de grootste afzetmarkt voor Egyptische aardbeien, gevolgd door Duitsland, Scandinavië en Nederland”, constateert Tulpin. “België is een vrij kleine importeur en Frankrijk stapt op 1 januari al over op Marokkaanse aardbeien. Sinds de importban van Rusland op Spaanse aardbeien biedt de Russische markt steeds meer potentie voor de Egyptische aardbeien. Bovendien neemt het volume Egyptische aardbeien naar Zuid-Afrika ook elk jaar toe.”

“Oostende: Poort voor Egyptische aardbeien”
“Vanwege de specialisatie en de vele mogelijkheden van de luchthaven van Oostende kunnen we wel stellen dat de luchthaven de poort voor Egyptische aardbeien in Europa is. Recent is de hele vloot van vliegtuigen vernieuwd van 40 ton naar 60 ton vliegtuigen. In goede week hebben we zo’n 4 tot 6 vluchten per dag en tot nu toe is er een behoorlijk volume Egyptische aardbeien binnengekomen op de luchthaven van Oostende”, besluit Alain. 

Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
Kapellestraat 2A, Bus 6
8460 OUDENBURG
+32(0) 59 80 66 33
[email protected]    
www.tulpingroup.eu