Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druivenoogst in noordelijke teeltgebieden gehinderd door regen

Regen maakt einde aan hittegolf in Zuid-Afrika

Een groot regengebied dat de afgelopen dagen over het midden en noorden van Zuid-Afrika trok, heeft een einde gemaakt aan de hittegolf in het land, die het kwik deed oplopen tot boven de 40° met een verzengende wind, die volgens een teler in Limpopo aanvoelde als een hete föhn.

Ook in Lowveld is het extreem heet geweest met gemiddelde temperaturen van 37 tot 38°C en uitschieters naar 43°C, vertelt een lokale avocadoteler. Als gevolg hiervan hebben de bomen in zijn avocadoboomgaard meer fruit dan normaal laten vallen. Dit is met name het gevolg van de verzengende wind.

"We hebben hier altijd met dit soort winden te maken maar dit jaar begonnen ze eerder, hielden ze langer aan en waren zij nog verzengender," legt hij uit. "Veel telers hebben weerstations en houden de weergegevens over langere periodes bij. Volgens een aantal van hen was het in november 2018 twee graden warmer dan het jaar daarvoor, terwijl het de afgelopen novembermaand op zijn beurt weer twee graden warmer was dan vorig jaar!"

Sommige citrustelers in de provincie zeggen dat ze eigenlijk aangenaam verrast zijn dat er ondanks de extreme hitte niet meer fruit dan gebruikelijk van de bomen is gevallen hun boomgaarden. Ze blijven in dit stadium van het seizoen altijd wel bang voor hagel, met name na de recente hoge temperaturen. 

Eind oktober werden er in Limpopo temperaturen gemeten van boven de 45°C en dat is extreem hoog aan het begin van de zomer.

In Letsitele, een gebied dat al sinds 2015 met droogte kampt en waar de waterbeperkingen 70% bedragen omdat het peil van de Tzaneen Dam maar op 5% staat, viel meer neerslag dan gemiddeld en hierdoor zijn de boomgaarden weer opgeleefd. Helaas was de neerslag in de waterwingebieden onvoldoende om het peil van de dam te doen stijgen. 

Druiven plukken in de regen
De regen is in deze tijd van het jaar geweldig voor citrus maar minder gunstig voor druiven. De regen is vooral lastig voor telers in het noorden, in Marble Hall/Groblerdal die momenteel hun druiven plukken. 

De druivenranken zijn overdekt waardoor het fruit wel droog blijft. De aanhoudende vochtige omstandigheden en natte bodem zijn echter ongunstig omdat deze de kans op ziekten en plagen verhogen. Telers hebben nu ook minder dagen waarop ze kunnen oogsten. Sommigen van hen hebben al drie dagen vertraging opgelopen, terwijl ze juist van plan waren om hun druiven snel te verladen, om te kunnen profiteren van de markt in aanloop naar de kerstdagen. Dit plan dreigt nu in gevaar te komen.

Rassen, zoals Starlight, Midnight Beauty en Prime, hebben last van barsten waardoor het sorteren in de pakstations meer tijd zal vergen.

De ontwikkeling van het suikergehalte duurde bij het ras Prima langer dan gebruikelijk en daarom werd op een aantal bedrijven dit jaar het ras Tawny eerder dan Prime geplukt. "Het weer is dit jaar echt grillig." 

De verwachting is echter dat de regen minder gevolgen zal hebben voor middellate rassen, zoals Red Globe en Crimson. De vooruitzichten voor deze rassen zijn dan ook goed. 

Eind vorige week kreeg Fort Beaufort, een citrusteeltgebied in de Oostkaap, te maken met een zogenaamde 'microburst', een plotselinge windschering, die veel schade heeft veroorzaakt aan gebouwen en citrusboomgaarden. Daarnaast kampt deze provincie met grote droogte. 

De provincie KwaZulu-Natal had te maken met een ongebruikelijk groot aantal tornado's. 

 

Publicatiedatum: