De volledig nieuwe Kiwi Quality Meter, die werd ontwikkeld door het Amerikaanse Felix Instruments, betekent een doorbraak voor de internationale kiwisector. Dit nieuwe instrument, dat begin 2020 op de markt verschijnt, zal kwaliteitscontroleurs in staat stellen om het drogestofgehalte en de brix van kiwi's snel en uiterst nauwkeurig te meten zonder schade aan het fruit te veroorzaken. De kiwisector, die €6,9 mld waard is, heeft een dergelijk instrument nog niet eerder ter beschikking gehad.
Voor hen die graag een voorproefje van de nieuwe meter willen, zal Felix Instruments op 12 december een zogenaamd 'webinar' houden, waarin de nieuwe meter wordt gepresenteerd. Iedereen kan deelnemen aan dit evenement dat live op twee momenten zal worden uitgezonden om geïnteresseerden over de hele wereld de kans te bieden eraan deel te nemen. De tijdstippen zijn: 23.00 en 9.00 uur. Schrijf hier in voor de webinar om 23.00 uur of schrijf hier in voor de uitzending van 9.00 uur.
"We zijn zeer enthousiast over deze uitbreiding van onze serie kwaliteitsmeters en het feit dat we deze technologie nu ook aan kiwitelers, - veredelaars en -handelaren aan kunnen bieden," zegt Scott Trimble, marketingdirecteur van Felix Instruments. "Dit meetinstrument komt tegemoet aan de behoeftes van organisaties aan beide kanten van het tuinbouwspectrum om de kwaliteit van kiwi's op niet destructieve wijze te kunnen controleren. Aan de ene kant telers en veredelaars en aan de andere kant handelaren en retailers."
"Voor telers levert deze meter niet alleen een besparing om de arbeidskosten op maar maakt zij ook een einde aan het giswerk en levert zij meer informatie op. Het meten van het fruit stelt telers in staat om tijdens de oogst betere beslissingen te nemen. Veredelaars kunnen NIR gebruiken om nauwkeuriger te bepalen of en op welke manier de toepassing van bepaalde voedingstoffen of gewasbeschermingsmiddelen van invloed is op de kwaliteit van het fruit. NIR biedt retailers, exporteurs en importeurs meer inzicht in de kwaliteit van het inkomende en uitgaande product en is daarmee van belang voor het nemen van betere besluiten en om kosten te besparen."
De meter, die werd ontwikkeld in samenwerking met de Central Queensland University in Australië en commerciële organisaties in Nieuw-Zeeland en Italië, verschijnt op de markt in een tijd waarin de sector de vraag naar kiwi's ziet stijgen. De verwachting is dat de consumptie tot aan 2015 met 4% zal toenemen, wat neerkomt op een marktvolume van 5,9 mln ton.
NIR-technologie wordt al in de tuinbouw toegepast. Volgens Trimble bieden de nieuwe meters van Felix Instrument echter veel voordelen ten opzichte van andere NIR-instrumenten. De meeste NIR-instrumenten functioneren minder goed vanwege lichtinterventie. Fruit is onregelmatig gevormd en dit kan ertoe leiden dat omgevingslicht de lens binnendringt tijdens het scannen of dat nabij infrarood licht weglekt rondom het fruit. Terwijl andere NIR-instrumenten alleen goed presteren in een laboratorium met optimale belichtingsomstandigheden laten ze het in de boomgaard vaak afweten.
"Dankzij de doordachte oplossingen van ons engineeringteam hebben onze instrumenten dit obstakel overwonnen en leveren zij nauwkeurige meetresultaten op bij gebruik in de boomgaarden onder normale weersomstandigheden. Als je het instrument niet in de praktijk kunt gebruiken, wat heb je er dan aan?"
Voor meer informatie:
Scott Trimble
Felix Instruments
Tel: +1 (360) 833-8835
Email: [email protected]
www.felixinstruments.com