Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerwater vervangt strooizout tijdens proef in Neder-Beieren

Bedrijven die zich bezighouden met het onderhoud van wegen in Beieren produceren jaarlijks miljoenen liters vloeibaar strooizout. Binnenkort zal een deel hiervan afkomstig zijn uit de komkommerteelt. Transportminister Reichhart gaf onlangs namelijk het startsein voor een nieuw project in Gersthofen in de buurt van Augsburg. Normaal gesproken produceren de onderhoudsbedrijven het vloeibare strooizout zelf. Per seizoen wordt er zo'n 120 mln liter gemaakt. In de toekomst zal zo'n 10 mln liter hiervan geleverd worden door een groot komkommerteeltbedrijf.  

Komkommerwater wordt alleen in Neder-Beieren gebruikt
Het pekelwater afkomstig uit de komkommerteelt wordt niet in op de wegen in Zwaben maar uitsluitend in Neder-Beieren gebruikt. De komende wintermaanden zullen de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het wegenonderhoud in de omgeving van Dingolfingen voor het eerst van dit water worden voorzien.

Lokale overheid wil 700 ton strooizout besparen
Om dit alles mogelijk te maken, moet het zoutgehalte van het komkommerwater verdubbeld worden tot 20%. De lokale overheid hoopt hiermee 700 ton strooizout per seizoen te kunnen besparen.

Het zoute water, afkomstig uit de komkommerteelt, wordt normaal gesproken afgevoerd naar een waterzuiveringsinstallatie. Nu zal het worden behandeld, gezuiverd en dienen als pekelwater, waarvan is aangetoond dat het veilig gebruikt kan worden om wegen ijsvrij te houden. 

 

Bron: BR24

Publicatiedatum: