Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van Blijderveen:

"Wanneer we de hardfruitteelt laten verzuipen, heeft de rest van de Nederlandse hardfruitketen ook geen overlevingskans"

Tholen - Het huidige hardfruitseizoen verloopt gestaag door zonder al te veel hoogtepunten en diepe dalen. Toch maakt Kees van Blijderveen van het gelijknamige hardfruitbedrijf uit Ingen zich zorgen over het voorbestaan van de Nederlandse fruitteelt. "Conference-peren worden momenteel ongesorteerd tussen de 50 en 60 cent verkocht, bij gesorteerd fruit ligt, afhankelijk van maat, vorm en verruwing de prijs tussen de 52 en 73 cent. Het is niet dat de situatie op dit moment superslecht is, maar gezien de lagere oogst in Europa door hagel, vorst en hitte hadden we eigenlijk wel een tandje hoger verwacht. Om te kunnen blijven investeren, moet dat plusje er ook wel een keer in gaan zitten."


Gebroeders van Blijderveen in kerstsferen

De eigenaar van het teelt, sorteer- en handelsbedrijf blijft hoopvol gestemd. "Maar het moet ook wel een keer gaan gebeuren. We vragen niet om een verdubbeling van de prijs, maar juist die laatste 10-15% maken zoveel uit. Vooralsnog zie ik het vervolg van het seizoen met vertrouwen tegemoet. Rond het nieuwe jaar zal de vraag wat toenemen, vanwege gebrek van aanbod, waarna ze weer een paar weken hun voorraad aanvullen. Maar vanaf de tweede helft van januari zal een dubbeltje extra echt wenselijk zijn. Gebeurt dat niet, dat moeten we ons als fruitsector echt achter de oren gaan krabben. Wat is de waarde van het Nederlands fruit dan nog?"

"Een aantal telers maakt nu al de radicale keuze om te stoppen voordat een ander dat voor hen beslist. We hebben ons als Nederlandse hardfruitsector laten wegdrukken in de massahoek. Nu moeten we het hebben van excessen en tekorten elders. De productie staat aan het begin van een hele mooie keten. Als we die laten verzuipen, heeft de rest van de Nederlandse hardfruitketen ook geen overlevingskans. Met name aan de retail als volumemaker doe ik daarom de oproep om de kans te krijgen om gezamenlijk als sector de toekomst in te kunnen", betoogt Kees.

"Dan kijk je met een schuin oog toch naar de landen die ondersteund zijn door allerlei subsidies. Ik vraag me echt af welke toegevoegde waarde dat heeft. Wij zijn een duur productieland, maar zijn kundig genoeg om goede volumes kwalitatief hoogwaardig fruit van een hectare te krijgen, maar ondanks onze kennis boeren we de laatste jaren alleen maar achteruit. Het wrange is dat het wordt geaccepteerd als er straks weer appeltjes vanuit het zuidelijk halfrond voor hoge prijzen worden ingekocht en in het schap komen te liggen. Dat moet voor het lokale product toch ook mogelijk zijn", concludeert Kees.

Van Blijderveen is zelf hoofdzakelijk actief op de Franse, Duitse en Nederlandse markt en via  overige exporteurs gaat het fruit ook naar verdere bestemmingen. "Gelukkig is het fruit dit jaar qua smaak en uitstalleven een stuk beter dan vorig jaar. Wel moeten we de Elstar goed in de gaten blijven houden. Iedereen denkt snel dat de 1MCP-behandelde appels hard zullen blijven, maar daar moeten we niet te laconiek over denken. Er dient een streng ULO/DCS-regime gehanteerd te worden om een stevige appel te kunnen blijven leveren."

Voor meer informatie:
Kees van Blijderveen
Gebr. van Blijderveen
De Brei 9
4031 JE Ingen
Tel: 0344-601224 
[email protected]  
www.blijderveenfruit.nl