Pere Fullana i Palmer, directeur van de UNESCO-leerstoel voor Levenscyclus en Klimaatverandering aan de Hogeschool voor Internationale Handel (Universiteit Pompeu Fabra) in Barcelona en VN-waarnemer op de klimaattop in Madrid, heeft deelgenomen aan de rondetafelconferentie over circulaire economie georganiseerd door de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Met het oog op de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs werd met de bijeenkomst getracht concrete voorbeelden te promoten om verspilling tegen te gaan over de gehele waardeketen en de circulaire economie te bevorderen.
De rondetafel kaderde ook in de ambitie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C, in overeenstemming met de conclusies van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), en in de ambitie om de Sustainable Development Goals (SDGs) te realiseren.
Het WBCSD haalde enkele belangrijke argumenten aan: "Een derde van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd gaat verloren, wat overeenkomt met een verlies van $ 1 mld en een onnodige uitstoot van meer dan 4,4 Gt CO2 per jaar. Sterker nog, als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste uitstoter van broeikasgassen zijn na China en de Verenigde Staten."
Aan de basis van deze ernstige bedreiging voor de economie en het milieu liggen een aantal problemen in de toeleveringsketen, inclusief de verpakkingsfase. Verpakkingen bieden dus perspectieven voor zowel de economie als het milieu omdat ze het voedsel tijdens het transport beschermen, de consument comfort en de juiste porties aanbieden en de houdbaarheid van sommige producten verlengen, zo merken de organisatoren op.
Daarom worden bedrijven, overheden, wetenschappers en het maatschappelijk middenveld opgeroepen om samen de juiste balans te vinden tussen het terugdringen van voedselverspilling en het reduceren van verpakkingsafval door middel van efficiënte verpakkingsoplossingen.
Pere Fullana hamerde op een slimmer gebruik en afvalbeheer van kunststoffen. Hoewel plastic afval stortplaatsen over de hele wereld vult en oceanen vervuilt, biedt kunststof bij correct en zorgvuldig gebruik enkele voordelen die andere materialen niet bieden, zoals onder andere een lager verpakkingsgewicht, energiebesparing, resistentie en bestendigheid.
Ten slotte wees Fullana i Palmer ook op de noodzaak om ons voedingspatroon te veranderen in de richting van een duurzamer systeem, zowel op het gebied van voedingswaarde als voor het milieu.
Bron: retema.es