Tholen – REO Veiling in Roeselare heeft 2019 afgesloten met een recordomzet van 208 miljoen euro en heeft daarmee het beste jaar ooit achter de rug. Voor het tweede jaar op rij was tomaat het belangrijkste product, gevolgd door prei, van oudsher het paradepaardje van de REO Veiling. “We hebben 23 miljoen euro meer omzet behaald in vergelijking met 2018 en kennen een volumegroei van meer dan 5%”, vertelt Paul Demyttenaere, directeur van REO Veiling.
Directeur Paul Demyttenaere
Extreme klimaatomstandigheden
“Voor het tweede jaar op rij werden we geconfronteerd met extreme klimaatomstandigheden. De droogte en vooral de extreme hitte van de afgelopen zomer heeft veel invloed gehad op de prijsvorming van de vollegrondsgroenten”, constateert Paul. “In de eerste jaarhelft zijn er veel bewaarproducten uit het vorige seizoen op de markt gezet tegen stevige prijzen. Dit had te maken met schaarste op de West-Europese markt. Tijdens de zomer en het najaar was de aanvoer van openluchtgroenten vrij onregelmatig waardoor er opnieuw schaarste was bij een aantal groenten. Daardoor hebben we mooie prijzen kunnen maken in de versmarkt.”
Vlaamse preiteelt onder druk
“Ook ons nummer twee product prei heeft heel het jaar door een stevige prijsvorming gekend in een duidelijke Europese vraagmarkt. Maar de Vlaamse preiteelt wordt momenteel bedreigd door de Vlaamse bemestingsregelgeving. Bemesting en groententeelt wordt gezien als bron voor nitraatvervuiling. Het afgelopen jaar werden draconische maatregelen uitgewerkt die zover van de praktijk staan dat wij echt vrezen voor deze teelt die goed is voor een omzet van 36,5 miljoen euro. Netto zorgt de preiteelt in West-Vlaanderen voor een handelsoverschot op de handelsbalans van meer dan 30 miljoen euro die we zomaar te grabbel gooien aan nieuwe productiegebieden in Spanje, Portugal, Frankrijk en Oost-Europa. De absurde regelgeving van MAP6 gooit niet alleen de preiteelt te grabbel aan andere landen maar ook teelten als bloemkool, sluitkool, knolselder en spruitkool worden geviseerd,” vervolgt Demyttenaere.
Volgens de directeur van de REO Veiling moet de overheid met kennis van teelttechniek durven kijken naar groenten en eindelijk de bril van akkerbouwmatige teelten durven afzetten. “Het moet over cijfers en kennis gaan. Als we kijken naar MAP6 en het vroeg inzaaien van groenbemesters, weet ik dat prei en andere openluchtgroenten veel meer stikstof uit de bodem opnemen in het najaar dan een groenbemester, maar dit wordt compleet genegeerd.”
Nummer 1
“Als we naar vruchtgroenten kijken staat de tomaat voor het tweede jaar op rij op nummer 1. In twee jaar tijd zijn we bijna verdubbeld in volume. Dit heeft deels te maken met de inspanningen die mijn voorganger, Noël Keersebilck opstartte om te komen tot een glastuinbouwgebied in Roeselare. Dit gebied, waar glastuinbouw gekoppeld wordt met verbrandingswarmte van MIROM, werd eindelijk gerealiseerd”, zegt Paul. “De tweede oorzaak voor de groei is de stappen die we hebben gemaakt richting Noord-Frankrijk. Van de bijna 60 miljoen kilo tomaten is meer dan 30% Frans product. Voor 2020 verwachten we een verdere volumegroei van 7 tot 8 miljoen kilo.”
Aardbeien, witloof en champignons hebben hun plek behouden in de top 10 van de REO producten. Komkommer is met 36 miljoen stuks op ongeveer op niveau gebleven net als courgette met 32 miljoen stuks. Sluitkool en knolselder de top 10 dankzij de sterke prijsvorming van het bewaarproduct van de oogst 2018. “75% van de omzet van de REO Veiling wordt gerealiseerd op onze twee thuismarkten, met name België en Frankrijk. Met een toename van Frans product in het assortiment van de REO Veiling groeit duidelijk het belang van de Franse markt. Voor de komende jaren gaan we onze positie op de Franse markt verder verstevigen en blijven we intensief inzetten op kwaliteit."
"Met een omzet van 208 miljoen euro zijn we best tevreden. De gunstige marktprijzen zijn een eerlijke beloning voor onze producenten die dankzij veel inspanning hun producten kwaliteitsvol doorheen het klimatologisch toch wel extreme jaar 2019 hebben geloodst. De grote bekommernis voor de komende jaren is de regelgeving bij de openluchtteelten. We zien te vaak het idee opduiken om in te boeten op kwaliteit van het geoogste product. Weet echter dat een Vlaamse tuinbouw die toegeeft op kwaliteit, gedoemd is om een regionale Vlaamse speler te worden. Dit betekent dat we dan spreken over een jaaromzet voor deze veiling van maximaal 100 miljoen euro,” besluit Demyttenaere.
Voor meer informatie:
Paul Demyttenaere
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare, België
+32 (0)51 231 211
[email protected]
www.reo-veiling.be