Luxemburg wordt het eerste EU-land dat glyfosaat verbiedt, namelijk vanaf februari. Het verbod op het bestrijdingsmiddel waarvan wordt vermoed dat het kanker veroorzaakt, verloopt in drie fasen en zal tegen het einde van het jaar voltooid zijn. Vanaf 1 februari wordt het niet meer op de markt gebracht, de reserves mogen nog verkocht worden tot 30 juni en tegen het einde van het jaar is er een respijtperiode voor het gebruik ervan.
Volgens de Luxemburgse regering gebruikt ongeveer 60% van de telers het bestrijdingsmiddel nu al niet meer.
Het land heeft er vertrouwen in dat ook andere lidstaten het goede voorbeeld zullen volgen.
Meningsverschillen over de risico's
Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2015 waarschuwde voor de carcinogene risico's van glyfosaat, beweerden de Europees Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) wetenschappelijk bewijs te hebben dat het meest gebruikte herbicide ter wereld niet kankerverwekkend is.
De Europese Commissie verlengde in december 2017 de toelating van glyfosaat voor een periode van vijf jaar en stelde dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de lidstaten ligt, die vrij kunnen beslissen of producten op basis van glyfosaat op hun grondgebied mogen circuleren en gebruikt worden.
Bron: efeagro.com