Het jaarlijkse Maluma symposium is een hoogtepunt op de AGF-kalender: het brengt top avocado-onderzoekers en -ontwikkelaars naar de agrarische gemeenschap van Tzaneen en biedt bezoekers toegang tot een succesvolle en baanbrekende avocadoplantage. Het symposium bestaat uit een dag van presentaties, gevolgd door bezoeken aan verschillende avocadoboomgaarden op de tweede dag.
Tijdens het symposium werd het merk Viavi geïntroduceerd, dat de topklasse van de Maluma avocado's van het gecertificeerde teeltbedrijf zal vertegenwoordigen, evenals de tweede klasse van de gecertificeerde Maluma-categorie, om de consument, die nog een beetje wantrouwig staat tegenover deze categorie, een doorlopende avocadokwaliteit te kunnen garanderen.
Foto rechts: de eerste Viavi-avocado's verpakt in Australië door MacKays, Queensland.
Het symposium stimuleert de discussie over alle aspecten van de avocadoteelt, en niet in de laatste plaats over de teelt van avocado's met hoge dichtheid. Dr. Mary-Lu Arpaia van de Universiteit van Californië-Riverside zei hierover: "Voor mij is het werken met spandraden revolutionair. De discussie is echt belangrijk, ook al pas je het zelf niet toe."
Een boomgaard met avocado's groeiend langs spandraad in Allesbeste Boerdery, Tzaneen
De Maluma is een avocado met zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Deze avocado is populair vanwege zijn commercieel waardevolle opbrengst (pieken op de meest waardevolle punten), zijn warmtetolerantie, zijn gunstige pit/vleesverhouding en zijn houdbaarheid, wat resulteert in een optimale commerciële opbrengst.
Echter, zoals Simon Tattersall, managing director van Afrupro tijdens het symposium verduidelijkte, vereist een succesvolle teelt van de Maluma "een hardnekkige opvolging van de naoogstprotocollen". De uitzonderlijke houdbaarheidsdatum van meer dan 30 dagen is een direct gevolg van rigoureuze rijpings- en afkoelingsprocessen.
Simon Tattersall (links) ontvangt van Dr. André Ernst een blijk van waardering voor het werk van Afrupro
Terwijl men aanvankelijk dacht dat de Maluma een vroege cultivar is, heeft men ontdekt dat het duurzamer is om hem later in het seizoen op de markt te brengen als hij een lange looptijd heeft; de oogst heeft het afgelopen seizoen 18 weken geduurd.
Genetisch onderzoek
Professor Neena Mitter (foto rechts) van de Queensland Alliance for Agriculture and Food Innovation (QAAFI) op de Universiteit van Queensland vertelde de deelnemers dat het genoom van de avocado nog niet volledig geannoteerd is. Dit betekent dat wetenschappers de functie van elk genenpaar nog niet kennen. Ze zei dat het volledige genoom van Hass later dit jaar publiekelijk beschikbaar zou kunnen zijn. Daarnaast lichtte ze hun werk op het gebied van microRNA's toe en de ontwikkeling van een RNA-gebaseerd vaccin tegen phytophthora.
Ze vertelde ook op dat er geen avocadozaden in de wereldzaadbanken zijn omdat het avocodozaad zijn potentie verliest. Maar er worden momenteel baanbrekende methoden van cryopreservatie van avocadokiemen ontwikkeld om de overleving van een grote verscheidenheid aan avocado-genetisch materiaal te garanderen.
Doorbraak in weefselkweek
Dr. Jayeni Hiti-Bandaralage (foto rechts) legde uit hoe ze gaan bereiken wat velen hebben geprobeerd, maar waar nog niemand in geslaagd is: de verspreiding van de avocado in weefselkweek. FreshPlaza zal hierover later meer in detail verslag doen van de presentaties.
Dr. Mary-Lu Arpaia van de University of California-Riverside is een frequente bezoeker van het Maluma symposium. Dit jaar gaf ze een presentatie over de avocado, een voedselgewas dat minder gedomesticeerd is dan bijvoorbeeld appelen. "De avocado behoudt altijd iets van zijn wilde karakter en genetisch gezien is het een zeer veelzijdige vrucht," zei ze tegen de deelnemers.
Ze wees erop dat de wereld is vergeten hoe belangrijk de Fuerte avocado was van de jaren twintig tot de jaren zeventig, voordat hij werd verdrongen door Hass. "We hebben rassen nodig die Hass ondersteunen. Het is gevaarlijk om afhankelijk te zijn van één oude variëteit. Hass is op weg naar het eeuwfeest. Hass heeft een goed naoorlogs leven, maar deze variëteit is niet perfect. We hebben iets beters nodig. We willen een diversiteit aan smaken om de keuze en de vraag van de consument te laten groeien."
Het Maluma symposium is een masterclass in de hedendaagse avocadoteelt
De Maluma-blog is de enige in zijn soort ter wereld: al het onderzoek naar één enkele cultivar is erin samengebracht, voor iedereen toegankelijk.
Voor meer informatie:
Maluma Avocado Symposium
Allesbeste Boerdery
+27 15 307 3076/7650
Maluma-blog