In de laatste paar jaren verdwijnen er steeds meer essentiële gewasbeschermingsmiddelen. Naast dat er veel gewasbeschermingsmiddelen verboden worden, zijn er ook weinig tot geen nieuwe middelen meer geregistreerd in de afgelopen paar jaar.
Voor veel uien telers lijdt dit tot grote zorgen doordat het gebruik van kiemremmingsmiddelen zoals Maleïne Hydrazide en Chloorprofam hierdoor ook op de verboden lijst komen te staan. Hierdoor worden veel telers gedwongen om op korte termijn een geschikt alternatief te vinden om te voorkomen dat de kwaliteit van de ui er op achteruit gaat.
Steeds meer belangstelling voor (CA) Controlled atmosphere bewaring voor uien
Van Amerongen CA Technology is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in (CA) oftewel Controlled Atmosphere en heeft inmiddels al veel kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van CA binnen de fruit branche. Door de laatste ontwikkelingen omtrent het verbieden van verschillende kiemremmende middelen is er steeds meer belangstelling ontstaan naar CA vanuit de uien branche.
Zo vertelt Niels Remmelink van Van Amerongen CA Technology dat er de laatste tijd steeds meer aanvragen komen van uien telers uit diverse landen zoals Nederland, Duitsland en India die graag willen weten hoe (CA) Controlled Atmosphere kan bijdragen aan een betere bewaring van hun uien en het remmen van de ontkieming.
Het gebruik van CA in de uien bewaring is niets nieuws. Zo vertelt hij dat in het verleden al meerdere malen onderzoek is gedaan hoe deze techniek het best toegepast kan worden op uien en wat de effecten ervan zijn. Momenteel wordt de techniek ook al toegepast in de praktijk op verschillende ui soorten en door diverse telers in Engeland. Het is dus bewezen dat CA een zeer positief effect kan hebben op het remmen van de ontkieming en bij kan dragen aan een betere bewaring van de ui.
Hoe werkt het?
De ademhaling van de ui kan worden verlaagd door gedurende de opslag het O2 -percentage te verlagen, de hoeveelheid CO2 te verhogen, de (RV) relatieve vochtigheid te regelen en de temperatuur dynamisch aan te passen op basis van hoe de uien reageren.
Door de uitgekiende bewaarconditie binnen de cel wordt spruitvorming bij de ui voorkomen en het kwaliteitsverlies geminimaliseerd. Hierdoor kan de ui een langere tijd worden bewaard wat bijdraagt aan een betere continuïteit voor de teler.
Het is echter lastig om te bepalen bij een ui wat de ideale condities omdat dit heel afhankelijk is van het soort ui, land en regio waar de ui vandaan komt. Zo vertelt Niels Remmelink dat het erg belangrijk is voor Van Amerongen om meer in contact te komen met uien telers om zo sneller de ideale bewaarcondities van de ui te bepalen en op korte termijn met de oplossing te komen
Voor meer informatie:
Niels Remmelink
Van Amerongen
M: +31 6 512 788 84
[email protected]
https://www.van-amerongen.com/nl/onion-storage