Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Digitaal bestellen, betalen en laten bezorgen een oplossing?

Onzekerheid voor markthandelaren blijft voorbestaan

Tholen – De onzekerheid voor markthandelaren blijft voorbestaan. Het door CVAH aangespannen kort geding tegen de gemeente Rotterdam en Dordrecht kon daar geen stokje voor steken. De rechter oordeelde dat de door deze gemeenten ingestelde noodverordening zo zwaarwegend is, dat daarop geen uitzonderingen mogen worden gemaakt.

Het is extra zuur voor gedupeerde markthandelaren die juist nu extra omzet kunnen draaien, gezien de extra toeloop door hamsterende consumenten en lege schappen in de supermarkten. Ambachtelijke AGF-winkels profiteren door extra toeloop dezer dagen.

Tegen de gerechtelijke uitspraak in het kort geding is geen beroep mogelijk. Een aantal gemeenten wachtte deze uitspraak af in hun besluit om markten al dan niet doorgang te laten vinden. Onder andere zijn deze week ook markten in Vlaardingen, Schiedam, Leiden en Oude Tonge (Zeeland) afgelast. "Een hele domme zet", zegt Gert den Haan van Groentebroer die op de markt in Oude Tonge staat. Via hun al vergevorderde online verkoopkanaal kunnen zij gedupeerde consumenten toch helpen. Gert: "Wij zijn een van de vitale beroepen en hebben de plicht om mensen van groenten en fruit te kunnen voorzien."
Gemeenten maken in het beleid eigen afwegingen. Grote gemeenten als Amsterdam, Den Haag en Haarlem geven wel toestemming voor het houden van weekmarkten.


Met stoepkrijt geven markthandelaren afstandsmaatregelen aan

Het voelt vreemd voor de ambulante handel dat er zo streng opgetreden wordt op de verkoop in de buitenlucht. Op markten zijn met eenvoudige maatregelen relatief makkelijk hygiëne- en afstandsregels in te stellen. Met stoepkrijt bijvoorbeeld worden wachtende klanten netjes langs de kraam geleid. Er wordt gevraagd via een boodschappenlijstje te bestellen om de orders zo snel mogelijk af te handelen en met pin te betalen. Ook gangpaden worden verbreed en het wassen van handen wordt mogelijk gemaakt. 

Duidelijke veiligheidsmaatregelen op de markt bij Vitamientje.nl

Markthandelaren waarbij de markt niet doorgaat schakelen over op verkoop op bestelling. Via social media roepen ze hun klanten om hun bestellingen aan hen door te geven en te laten bezorgen. Sommige gedupeerde handelaren zoals Groentebroers hebben al een online kanaal ontwikkeld waar ze nu extra aandacht voor vragen.

Het bestellen vraagt wel wat van de ondernemers. Zo riep Super agf markten, waarbij de markt wel doorgang vindt, op om niet meer te bestellen. Het maximaal haalbare lijkt bereikt getuige hun  bovenstaande Facebookpost.