Net als citrus is de vraag naar kiwi’s door het coronavirus gestegen op de Europese markt. Op het moment domineren Italië en Griekenland de Europese markt. Italië had daarbij vooral last van de Griekse concurrentie die dit jaar wel eens records zou kunnen breken. Door deze geduchte concurrent bleven de prijzen op de markt voor kiwi’s stabiel ondanks een lagere opbrengst. De gestegen vraag naar kiwi’s zou het einde van het seizoen nog kunnen redden nu Griekenland ver van de markt is. Het verpakkingsproces verloopt echter moeizaam door de angst op besmettingen in de pakstations. In Noord-Amerika is het seizoen in Californië verlengd door de wegvallende vraag van scholen en horeca. Hierdoor wordt de export in Chili gehinderd. April is echter de maand dat Nieuw-Zeeland weer op de markt komt met kiwi’s. De eerste ladingen bevinden zich momenteel op zee.
Nieuw-Zeeland: Eerste schip met kiwi’s op zee
De eerste van een geplande 47 schepen met aan boord de kiwi’s van het nieuwe seizoen van Zespri heeft de haven van Tauranga verlaten en is op weg naar Japan. Eind maart waren er al meer dan 1 miljoen kartonnen van SunGold kiwi’s verstuurd naar de markt in Tokio en Kobe inclusief 330.000 kartonnen SunGold uit Gisborne, een van de eerste regio’s die in productie kwam in het land. Hoewel er uitdagingen zijn voor de export ziet Zespri dat de havens in Japan, Zuid-Korea en Europa functioneren. Het bedrijf verwacht rond de 155 miljoen kartonnen (600.000 ton) aan Premium Zespri kiwi’s te kunnen afzetten op de wereldwijde markt. De laatste schattingen spreken van 80 miljoen kartonnen SunGold en 70 miljoen kartonnen groene kiwi’s dit jaar. Zespri verwacht 18.500 containers te kunnen verzenden op 47 schepen waarvan 4 naar Europa, 11 naar de Mediterraan en 32 naar de Aziatische markt.
Australië: Vorig seizoen minder volume op de markt
De laatste cijfers van de Hort Innovation’s Horticulture Statistics Handbook laat zien dat in het financiële jaar geëindigd in juni 2019 de productie is gezakt ten opzichte van het jaar daarvoor. De volumes waren 26% lager naar 7.134 ton en de waarde was gezakt met 28% tot 19 miljoen AUD (10.6 miljoen euro). De export daalde met 36% naar 660 ton terwijl de import (vooral vanuit Nieuw-Zeeland) toenam.
Nederland: Kiwi’s meest verkochte stuk fruit bij Albert Heijn
De vraag naar het ‘basisfruit’ met veel Vitamine C voorziet in een toenemende behoefte. Zo ook de kiwi’s. Zo meldde de grootste Nederlandse retailer, Albert Heijn dat de kiwi’s opeens het meest verkochte stuk fruit zijn bij de supermarkt, waar de banaan al jaren de onbetwiste winnaar was. “Vermoedelijk vanwege de grote hoeveelheid vitamine C’’, zo stelde CEO Marit Van Egmond. Goed nieuws voor het Nieuw-Zeelandse kiwiseizoen dat nu gaat losbarsten.
Duitsland: Onzekere overschakeling naar zuidelijk halfrond
Het zijn nog altijd de Italiaanse kiwi's die het aanbod in de Duitse groothandel domineren, aangezien Duitsland traditioneel tot de grootste importeurs van Italiaanse kiwi's behoort. Andere Europese herkomsten waaronder Griekenland en Frankrijk spelen nauwelijks nog een rol van betekenis. De overschakeling naar het zuidelijk halfrond laat voorlopig nog even op zich wachten: Deze week verscheen een bericht dat de eerste Nieuw-Zeelandse Zespri kiwi's onderweg zijn naar Europa. Pas over vier weken kan men uitsluitsel geven over het totale importvolume, dat in deze tijden van Corona naar Europa kan worden geëxporteerd.
België: Eerste SunGold in week 17
Zespri verwacht volumes van groene kiwi's beschikbaar te hebben tot week 19. In week 17 komen de eerste Zespri SunGold aan vanuit Nieuw-Zeeland. Zespri ziet een positieve marktsituatie in de Benelux met eenzelfde verkoopvolume als vorig jaar. De druk is hoog vanwege COVID-19 maar de vraag naar kiwi's blijft. Er is meer vraag naar prepacks vanwege de hygiëne en dat zorgt voor enige druk in de pakstations door de preventieve maatregelen van social distancing.
Frankrijk: Grote vraag naar kiwi
Door het gezonde imago doet de kiwi het in deze tijd van corona erg goed op de Franse markt. Het Franse seizoen is helaas wel bijna afgelopen en de voorraden zijn nog maar klein. Binnenkort schakelt de markt over op importproduct.
Italië: Griekenland en Corona twee pijnscheuten voor Italiaanse kiwi
Seizoen 2019/2020 voor de Italiaanse kiwi’s startte met een lagere opbrengst en dat zorgde voor hoop op betere prijzen. Maar dat was buiten Griekenland gerekend die elk jaar scherper op de markt komen in termen van kwaliteit en lagere productiekosten. COVID-19 had ook zijn impact op de markt waardoor er van de hoop op betere prijzen niets meer over is gebleven bij de Italianen. In het algemeen zijn daardoor de prijzen op niveau gebleven zonder de verwachtte stijging.
“In maart veranderde de situatie voor kiwi compleet in vergelijking met voorgaande periodes,” vertelt een grote verkoper van Italiaanse kiwi’s wereldwijd. “Zowel binnen- als buitenlandse vraag is aanzienlijk gestegen. De Griekse kiwi’s zijn bijna ten einde en de Italiaanse voorraden zijn op het moment minder dan 80.000 ton (37% minder dan vorig seizoen). Ik verwacht dan ook een beter en korter einde van het seizoen in vergelijking met de eerste 4 maanden van het seizoen.” Vanaf begin mei worden de eerste gele kiwi’s verwacht uit Chili en men verwacht dat de productie in lijn ligt met de voorspellingen als het aankomt op kwaliteit en kwantiteit. Momenteel wordt er geoogst in Chili.
“We zijn dit seizoen gestart met 30% minder Hayward groene kiwi’s met een optimale kwaliteit,” vertelt een woordvoerder van een landelijke telerscoöperatie. “De markt zou hierop positief moeten hebben gereageerd maar we hadden geen rekening gehouden met de Grieken die erg competitief waren tot midden februari. Dit jaar waren de Griekse kiwi’s in maat vooral medium-large waardoor de Italiaanse kiwi’s wel betere prijzen had voor de kleinere maten. Nu Griekenland uit de markt is, hebben we te maken met de consequenties van het coronavirus vooral in transport. In de toekomst verwachten we meer competitie op de markt. Vooral Iran houden we in de gaten.” Ook het verpakkingsproces verloopt moeizamer waardoor er minder hoeveelheden tegelijk kunnen worden geëxporteerd.
Spanje: Seizoen eerder afgelopen, weinig kleine maten voor retail
Kiwi’s zijn een van de meest gevraagde producten op de markt op het moment. De verkoop is de hoogte ingeschoten omdat het fruit rijk is aan vitamine C en lang houdbaar is. Twee belangrijke eisen die de consument op dit moment stelt aan het fruit. De Spaanse kiwiseizoen nadert het einde, eerder dan gebruikelijk en 20 dagen voordat de eerste kiwi’s uit Chili arriveren op de markt. Er was 20% minder opbrengst die seizoen en met een overvloed aan grote formaten. Er waren weinig kleine maten waar de retail wel vraag naar heeft om te verpakken in punnets. Door die aanwezigheid heeft de retail grotere maten verpakt: 33 i.p.v. de gebruikelijke 42.
Griekenland: Recordexport voor kiwi dit seizoen
De export van kiwi kan dit jaar wel eens records breken. Op 20 maart bedroeg de export van kiwi rond de 149.019 ton vergeleken met 111.210 ton vorig jaar. Niet alleen de volumes zijn dit jaar gestegen maar ook de waarde van de Griekse kiwi’s.
Chili: Langer seizoen in Californië zit export in de weg
In Chili worden verschillende kiwi-variëteiten geteeld zoals de Hayward, Golden en groene kiwi. Het seizoen voor de groene kiwi loopt van maart tot juni. In april wordt een groot volume aan kiwi’s verwacht. De kiwi’s worden wereldwijd geëxporteerd. Een belangrijke markt is de VS maar omdat hier het binnenlandse seizoen in Californië uitloopt door minder vraag veroorzaakt door het coronavirus gaat er minder naar deze markt. Men verwacht dat Californië eindigt rond eind april.
Verenigde Staten: Minder vraag door sluiting scholen en horeca
Momenteel komen de kiwi’s op de Amerikaanse markt enkel uit Californië. “We importeren wel kiwi’s uit Nieuw-Zeeland en Chili maar vooral met het oog op de zomermaanden,” vertelt een handelaar. “Onze leveranciers vertellen ons dat met het oog op de Europese voorraden er wat gaten kunnen ontstaan op de markt. We verwachten daar weinig impact van door het binnenlandse aanbod.” De uitdaging voor de Amerikaanse markt zit hem vooral in de vraag. De vraag in de horeca, scholen en op cruiseschepen is door het coronavirus stil gevallen. “Er kunnen zich ook vertragingen en reducties in de export voordoen door de marktsituatie op het moment,” vertelt een handelaar.
Daarnaast verwacht de handelaar dat ook de oogst in Chili 15% minder is dan vorig seizoen. De Europese opbrengsten zijn ook minder groot en de logistiek wordt vertraagd door het coronavirus. De verwachting was dat de prijzen hoger zouden komen te liggen maar door de weggevallen vraag blijft de prijs stabiel. Voor volgend jaar verwacht men een reductie in de oogst in Californië van 5-10%. Voor de herfst in Californië worden wel twee nieuwe variëteiten geoogst, de gele kiwi en de rode kiwi waarbij men hoopt dat deze variëteiten de vraag naar kiwi’s kunnen stimuleren.
China: Lokale kiwi’s aan de markt tot mei, daarna export uit Nieuw-Zeeland
Het kiwiseizoen van 2019-2020 loopt op zijn einde in China. Ongeveer in mei zullen de laatste lokale kiwi's verkocht worden. In augustus zullen de eerste vroege soorten weer op de markt komen. In die tussentijd zal er veel aanvoer uit Nieuw Zeeland komen. Het nieuwe seizoen van Zespri is net begonnen en de eerste bestellingen konden vanaf april worden gemaakt. Ook komt er toevoer uit Chili.
Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt tomaten