Tholen - Ondanks dat Belgische experts vinden dat inkopen doen op de markt veiliger is dan in de supermarkt, besloot de veiligheidsraad dat markten in Belgiƫ nog gesloten blijven tot en met 3 mei. Enkel een voedingskraam op een dorpsplein is toegestaan, licht de Belgische markthandelaar Henk die samen met zijn vrouw Nadia op markten in toe. De verwachting is dat de marktsluitingen nog verder verlengd worden. Vorige maand gooiden ze het roer om en startten met het direct uitleveren naar klanten, met daarbij steeds een persoonlijke boodschap: "Lieve klanten bedankt voor jullie steun".
Marktwagen doet dienst in de loods als uitstalling om orderpicken te vergemakkelijken
Het uitleveren is een leerproces dat ze gelukkig steeds beter in de vingers krijgen, vertelt Henk. Met als 'gereedschappen' Facebook, hun website bereiken ze hun klanten. "We krijgen ook veel nieuwe klanten door mond-op-mond reclame", vertelt Henk. Zo zetten ze voorlopig hun handel voort, wat flink wat meer werk is dan een marktdag.
Voor het orderpicken wordt er toch een uitstalling gemaakt en weer afgebroken, er moeten routes worden ingepland, klanten te woord gestaan, et cetera. "Gelukkig kan onze zoon meehelpen, die is momenteel technisch werkloos en heeft al vaker meegeholpen op de markt", vertelt Henk.
Handelen op de markt is tot 3 mei verboden
Momenteel zijn aardbeien en asperges erg in trek. De eerste zijn aan de prijs, de tweede vallen mee in prijs. Henk: "Gezien de berichten over het tekort aan stekers had ik verwacht dat de prijs misschien hoger zou blijven maar na Pasen zijn asperges toch flink in prijs gedaald, net als andere jaren."
Over het algemeen is de beschikbaarheid van producten goed. Op de vroegmarkten wordt inmiddels Belgisch product aangevoerd. Ook het eerste steenfruit is gearriveerd maar dat wordt nog niet zo goed verkocht. Henk: "We posten daarover wel een bericht op Facebook maar de meeste mensen bestellen toch de standaard producten. Op de markt zelf zien ze pas goed wat allemaal beschikbaar is en dan verkoop je dat soort producten beter."
Een kijkje in de keuken bij het klaarmaken van de bestellingen
Een voordeel is dat Henk vooraf goed kan inschatten wat hij aan handel nodig heeft voordat hij naar de vroegmarkt gaat om inkopen te doen. De stemming daar is niet best. "Enkele handelaren zijn aan huis gaan leveren zoals wij, er zijn er ook die een vergunning hebben gekregen om aan huis te verkopen maar voor het overgrote deel is de dagmarkthandel weggevallen en ook de horeca, het is dus een stuk stiller. Hopelijk kunnen we deze tijd snel achter ons laten", besluit Henk.
Voor meer informatie
Henk en Nadia groenten en fruit openbare markt
@Henk en Nadia groente en fruit openbare markt
T:+32 486 57 90 06
[email protected]