In een recent gepubliceerde studie hebben wetenschappers de huidige kennis over het effect van voeding op astma op een rijtje gezet. Een belangrijk inzicht is dat het consumeren van groenten en fruit de kans op het ontwikkelen van astma waarschijnlijk verkleint.
Astma
Astma is een chronische ontsteking van de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken zoals benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling kortademigheid en een minder goede conditie. De prevalentie (het aantal gevallen per duizend of honderdduizend) van astma neemt sinds 1980 sterk toe. Deze toenemende prevalentie van astma gaat gepaard met het verwesteren van ons eetpatroon, een eetpatroon met veel dierlijke producten, maar weinig groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Gesuggereerd wordt dat de verwesterlijking van ons eetpatroon een oorzaak zou kunnen zijn van de groei in het aantal astma gevallen.
Het effect van groenten en fruit
Een belangrijke bevinding in de studie is dat het eten van groenten en fruit waarschijnlijk de kans op het ontwikkelen van astma verkleint. Er zijn namelijk tal van studies die een positieve relatie hiertussen aantonen. Daarnaast wordt de consumptie van groente en fruit vaak in verband gebracht met vermindering van symptomen en betere resultaten bij longfunctietests. Het zou kunnen dat er een verschil in effect is tussen rauwe en gekookte groenten, omdat het ontstekingsremmende effect van flavonoïden in groenten verloren zou gaan tijdens verhitting. Hier moet echter nog meer onderzoek naar gedaan worden.
Mogelijke mechanismen
In het artikel worden een aantal mogelijke werkingsmechanismen toegelicht. Zo zouden antioxidanten in plantaardige voeding (zoals flavonoïden, vitamine E en vitamine C) bijdragen aan verminderde ontsteking van de luchtwegen met een verbeterde longfunctie als gevolg. Antioxidanten zijn moleculen die vrije radicalen - agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels- vangen.
Een andere mogelijke verklaring is het ontstekingsremmende effect van voedingsvezels. Voedingsvezels beïnvloeden de darmflora die metabolieten produceert die op hun beurt het immuunsysteem beïnvloeden. Ook zouden voedingsvezels een ontstekingsremmend effect kunnen hebben door het verdikken van de darmbarrière, waardoor eiwitten niet meer zomaar de bloedbaan in kunnen komen om een ontstekingsreactie te veroorzaken.
Meer onderzoek is nodig om de werkelijke werkingsmechanismen te ontrafelen.
Bron: Nutrition Reviews / NAGF